Cauzele avortului spontan
Ce reprezintă şi care sunt cele mai frecvente cauze ale avortului spontan am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Avortul reprezintă pierderea spontană a sarcinii înainte de săptămâna 20. În funcţie de modul de producere, avortul poate fi clasificat astfel:
-
Avort spontan - dacă a fost determinat de cauze naturale care ţin de gravidă sau de făt;
-
Avort provocat - se împarte în avort efectuat de gravidă şi în avort efectuat de medic la solicitarea gravidei;
-
Avort terapeutic - sarcina a fost întreruptă deoarece pune în pericol viaţa femeii.
Cele mai multe avorturi au loc atunci când fătul nu se dezvoltă normal, ne-a spus dr. Vythoulkas. Astfel, se aproximează că anomaliile cromozomiale sunt cauza a peste 50% dintre avorturile spontane ce au loc. Fiecare om are 23 de perechi cromozomiale, un set de la mamă şi unul de la tată. Uneori, când un spermatozoid fecundează ovulul şi unul dintre ei are un defect, embrionul rezultat are o anomalie cromozomială ce afectează evoluţia acestuia, ducând la avortul spontan.
Din păcate, acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori, astfel că cei doi parteneri de cuplu vor primi recomandarea de a face câteva teste genetice pentru a afla care sunt anomaliile cromozomiale de care suferă şi care împiedică evoluţia embrionului.
O altă cauză a avortului spontan o reprezintă anomaliile uterului, în aproximativ 10% dintre cazuri. Un uter cu o formă anormală sau septat împiedică fixarea embrionului fecundat sau hrănirea acestuia, daca a apucat să se fixeze.
Insuficienţa cervicală poate să apară spre finalul primului trimestru de sarcină, atunci când embrionul a crescut suficient de mult, dar colul este slab sau incompetent şi se scurteaza, iar cervixul nu poate ţine sarcina. În acest caz, are loc intervenţia numită cerclaj, al cărei rol este de a ţine colul inchis.
Pentru a micşora riscul de avort spontan, este bina ca femeia însărcinată să stea la pat, cea mai mare parte din sarcină.
Diabetul şi afecţiunile tiroidiene, nesupravegheate medical, sunt două boli ce pot cauza avort. De asemenea, printre cauzele avortului se numără fumatul. Femeile fumătoare au de două ori mai multe şanse să piardă sarcina decât nefumatoarele. Vârsta femeii, peste 35 de ani, reprezintă un factor de risc, a continuat dr. Vythoulkas, ce poate fi responsabil de producerea unui avort spontan.
Consumul de alcool, cafea şi de droguri se numără şi ele printre cauzele declanşării avortului spontan. Alte cauze posibile sunt obezitatea, prezenţa hipertensiunii arteriale, trombofilia, administrarea de antiinflamatoare (ibuprofen), expunerea la radiaţii şi substanţe toxice, infecţiile cu virusul rubeolic, parvovirus, citomegalovirus, chlamydia, sifilisul, gonoreea sunt asociate cu declanşarea avortului spontan.
Principalele semne si simptome care arată posibila producere a unui avort spontan sunt: sângererarea vaginală (câteva picături sau abundentă), durerile pelvine şi lombare, contracţii dureroase, expulzia ţesuturilor placentare sau fetale.Odată ce primele semne de avort au început, este bine ca femeia să ia legătura urgent cu medicul ce-i urmăreşte sarcina.
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, Bucureşti
Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro