Cât de grave sunt loviturile la cap?

12 august 2013   Ce te doare

Traumatismele craniocerebrale nu produc numai dureri locale, ci pot duce şi la perturbarea echilibrului la nivelul întregului corp. Atunci când loviturile la cap nu sunt urmate decât de durere locală vorbim despre leziuni uşoare care, de obicei, nu necesită prezenţa la medic. În cazuri grave însă, traumatismele pot duce la pierderea stării de cunoştinţă, la apariţia cefaleei intense, a tulburărilor de echilibru, la crize convulsive, somnolenţă, paralizie a feţei sau a membrelor şi la slăbiciune generală.

Hematoamele, consecinţă frecventă

Printre cele mai frecvente complicaţii ale loviturilor la cap se numără hematoamele, care sunt, de fapt, cheaguri de sânge, localizate în diverse puncte ale cutiei craniene. Dacă acestea au dimensiuni mici se recurge la tratament medicamentos. Când cheagurile sunt mai mari, este nevoie de operaţie. Este foarte important de ştiut că hematoamele pot apărea şi la câteva săptămâni după lovitura la cap, această complicaţie fiind anunţată prin simptome precum cefalee, greaţă, vărsături şi amorţirea mâinii. Hematomul intracranian apare în aproape 23 la sută din cazurile de traumatisme severe.

Leziunile se văd la tomografie

Principala modalitate de explorare a traumatismelor cerebrale este examenul CT (tomografia computerizată). Dacă în urma acestei analize nu se observă leziuni cerebrale sau osoase, persoana poate urma un tratament cu antiinflamatoare sau cu antalgice, nefiind nevoie de un tratament specific. De asemenea, pentru reducerea umflăturii, se pot aplica local pungi cu gheaţă înfăşurate într-un prosop. Când însă se detectează modificări cerebrale, este nevoie de o evaluare neurochirurgicală amănunţită. Medicii recomandă consultul neurologic chiar şi în urma traumatismelor minore în cazul copiilor cu vârsta de până la trei ani, în cazul persoanelor peste 65 de ani, epilepticilor, alcoolicilor şi celor cu istoric de intervenţii neurochirurgicale.

Mai multe