Cât de eficiente sunt medicamentele digestive?
De Sărbători te încearcă iarăşi poftele şi excesele culinare, principalele vinovate pentru afecţiunile digestive. Din păcate, numai când simptomele severe te obligă să suni la Salvare, ceri ajutorul unui medic. Primul impuls este să iei un medicament recomandat de o cunoştinţă sau, în cel mai bun caz, să ceri sfatul unui farmacist. Nu întotdeauna medicaţia luată fără un sfat avizat este bună pentru sănătatea ta. Prima măsură: cumpătarea
Când apar durerile, ai face orice să dai timpul înapoi. De aceea, pentru a nu regreta, e mai bine să ai grijă de la început să consumi cu măsură alimentele grase şi băuturile alcoolice.
Masa de Sărbători trebuie să conţină principii alimentare diverse, nu doar carnea care ţi-a lipsit în perioada postului. Alături de drobul de miel, friptură şi ouă înroşite, pune şi garnituri de legume şi fructe proaspete. Acestea reduc mult din problemele provocate de preparatele grele.
Când te chinuie arsurile, alergi imediat la pilulele antiacide. Într-adevăr, luate o perioadă scurtă de timp, de două-trei zile, la o oră după masă, acestea diminuează aciditatea gastrică, neutralizând acidul clorhidric din stomac, şi degajează tractul digestiv, reducând balonările şi durerile de stomac. Pe de altă parte, pot diminua acţiunea terapeutică a altor medicamente.
De aceea, este indicat să iei alte medicamente doar înainte cu două ore de tratamentul cu antiacide. Sunt contraindicate persoanelor cu afecţiuni renale. Alina Popescu, medic gastroenterolog la Clinica Proctoline, te avertizează: „Medicamentele antiacide luate în mod corect, chiar la sfatul unui farmacist, nu au efecte secundare majore, dar, în exces, ele pot provoca o absorbţie crescută a calciului, hipercalcemie, sau tulburări de tranzit intestinal, precum constipaţia sau diareea. Din păcate, ele au şi o eficienţă slabă şi trebuie luate de mai multe ori pe zi, efectul lor scăzând odată cu eliminarea alimentelor din stomac.”
Printre alte medicamente digestive se numără şi antisecretoarele, al căror efect este scăderea acidului clorhidric stomacal. Sunt mai eficiente când sunt luate înainte de masă.
„Adesea aceste medicamente maschează boli mai grave, ulcer sau tumoră gastrică. De fiecare dată când apar dureri sau arsuri, repetarea tratamentului ajută numai la ameliorarea temporară a simptomelor, dar nu elimină cauza lor.
Luate mai mult de două zile, acestea pot declanşa hipercalcemie, nefiind recomandate după menopauză, constipaţie, îngreunarea golirii stomacului sau alergii.”, explică medicul Alina Popescu.
Prin urmare, dacă problemele digestive nu dispar, trebuie să recurgem de urgenţă la medic, mai ales când se agravează şi se manifestă prin febră, vărsături cu sânge sau dureri severe în partea superioară a abdomenului.
Uneori, simptomele severe ale unor afecţiuni digestive te prind când ţi-e lumea mai dragă, în vacanţe departe de spital. Ceea ce poţi face atunci este să te hidratezi, să te odihneşti şi să iei medicamente antiacide, antisecretorii sau la preparate de enzime digestive cu efecte adverse minime sub formă de capsule. Acestea din urmă le poţi lua preventiv cu 30 de minute înainte de masă.
La fel de eficiente sunt medicamentele prokinetice care pregătesc tubul digestiv pentru mese abundente.
„În cazul balonărilor, medicamentele pe bază de cărbune medicinal sunt eficiente şi nepericuloase când sunt luate pe termen scurt, pentru a ameliora neplăcerile până la vizita medicală.” Indică medicul gastroeneterolog Alina Popescu. Dacă simptomele nu trec după o jumătate de oră, înseamnă că ai nevoie urgent de un medic.