Care sunt semnele care prevestesc infarctul

9 iunie 2016   Ce te doare

Un infarct se poate produce în orice moment al zilei. Uneori are loc brusc, fără „avertizări“, alteori semnele prevestitoare apar cu câteva ore, zile sau săptămâni înainte.

Unele studii au arătat că probabilitatea de apariţie a infarctului este cu 40% mai mare în prima parte a zilei, între orele 06.00 şi 12.00. Acest lucru are legătură cu modificările fiziologice care se produc în acest interval orar.

De asemenea, studiile au arătat şi că atacul de cord produs dimineaţa este mai agresiv şi că leziunile produse la nivelul inimii sunt cu 20% mai mari. Senzaţia de gheară în piept, semnal de alarmă Simptomul clasic al infarctului este durerea în piept (angina pectorală). Unele persoane o descriu ca o apăsare intensă, în spatele sternului, resimţită ca o gheară, ca o sfredelire, înţepătură, lovitură de cuţit sau ca o greutate.

Durerea poate iradia sau nu către braţe, umăr, abdomen sau gât. Durata acestui disconfort poate fi între 20 de minute şi câteva ore şi nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual (se iau 3 tablete la 5 minute). La unele persoane, durerea este declanşată de stres, efort fizic intens, expunere la frig sau de o masă consistentă.

Pot fi, de asemenea, puse pe seama infarctului, slăbiciunea apărută brusc, senzaţia acută de lipsă de aer sau sufocarea (în absenţa efortului fizic), transpiraţiile reci, pierderea cunoştinţei şi ameţelile.

Este posibil ca atacul de cord să fie precedat şi de simptome de ordin digestiv – greaţă, vărsături sau durere – care pot îngreuna diagnosticul.

Disfuncţiile erectile, pulsul rapid şi neregulat, precum şi umflarea picioarelor şi starea de rău inexplicabil sunt alte manifestări care pot preceda un infarct.

Semnele infarctului la femei pot fi diferite de cele apărute la bărbaţi. Adesea, la ele, infarctul poate fi precedat de o jenă respiratorie bruscă şi neaşteptată.

De asemenea, nu trebuie neglijate anxietatea, insomnia şi oboseala neobişnuită şi persistentă. Şi angina pectorală poate avea particularităţi în funcţie de sexe. De regulă, bărbaţii resimt durerea ca o presiune, iar femeile pot avea senzaţia de arsură în piept.

La unele persoane, infarctul poate fi silenţios, adică nu este precedat de niciun fel de manifestări de ordin fizic. Această situaţie este întâlnită mai ales la cei cu diabet zaharat, la care este prezentă neuropatia, adică afectarea sistemului nervos, care perturbă capacitatea de a simţi durerea. În acest caz, prezenţa infarctului este confirmată prin analizele specifice (electrocardiogramă).

Simptomul tipic al infarctului miocardic este durere toracică anterioară intensă, cu caracter constrictiv (de gheară), cu durată mare (peste 15 minute, mergând până la câteva ore), care nu cedează la administrarea de nitroglicerină şi iradiază caracteristic în umărul şi braţul stâng, regiunea anterioară a gâtului sau mandibulă.

Infarctul miocardic atipic se poate manifesta prin absenţa totală a durerii toracice ori durere moderată sau uşoară, prin senzaţie de sufocare, palpitaţii, stare de leşin, transpiraţii, greaţă, dureri abdominale. Uneori, infarctul poate fi silenţios (pacientul află în cursul unui control ulterior că l-a avut).

Mai multe