Care sunt bolile care te pot îngrăşa

11 martie 2016   Ce te doare

Sindromul ovarelor polichistice

O afecţiune care afectează femeile, sindromul ovarelor polichistice, poate favoriza apariţia kilogramelor în plus. Este vorba despre un dezechilibru hormonal, care afectează ovulaţia.

Boala presupune apariţia multor chisturi mici la nivelul ovarelor. În afară de acumularea de kilograme în exces, boala se poate manifesta şi prin modificări ale ciclului menstrual, sângerări vaginale, apariţia unor fire de păr în exces, în special pe faţă, dar şi schimbări bruşte de dispoziţie.

Sindromul Cushing

Sindromul Cushing poate duce la exces de kilograme. Depunerile de grăsime sunt mai ales în jurul gâtului, iar faţa persoanelor afectate de boală este umflată.

Boala apare atunci când organismul este expus la doze mari de cortizol, cunoscut şi drept hormon al stresului, din cauza administrării unor medicamente, dar şi din cauza unor tumori necanceroase. Boala afectează mai des femeile decât bărbaţii şi apare între 20 şi 50 de ani.

Totodată, şi istoricul familiei contează. Un copil are un risc cu 15% mai mare de a fi obez, chiar dacă părinţii lui au o greutate normală, cu 40% mai mare, dacă unul dintre părinţi este obez şi cu 80%, în cazul în care ambii părinţi sunt obezi.

Depresia

Persoanele care suferă de depresie sunt mai predispus la îngrăşare, în comparaţie cu cele care nu au probleme de sănătate. Asta pentru că multe pastile antidepresive cauzează acumularea de kilograme în plus.

Totodată, un studiu publicat în Jurnalul American al Sănătăţii Publice a arătat că persoanele care sunt supărate câştigă mai uşor în greutate fiindcă pot consuma mai multe alimente bogate în calorii şi în grăsimi.

Hipotiroidia

Hipotiroidismul, afecţiune a glandei tiroide - organismul nu mai secretă suficienţi hormoni, se manifestă prin încetinirea metabolismului.

Aşadar, persoanele care suferă de această boală sunt mai predispuse la îngrăşare. De aceea, înainte de a te apuca de orice cură de slăbire, este foarte important să mergi la medic, pentru analize medicale amănunţite.

Mai multe