Când trebuie tratate chisturile ovariene?

6 octombrie 2016   Ce te doare

Sindromul de ovar polichistic este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale femeilor. Se manifestă prin durere abdominală, balonare, dureri intense în timpul menstruaţiei. Pentru a nu se agrava, este mai bine să apelezi la sfaturile unui medic ginecolog.

De ce e important să le descoperi la timp

Dacă ai unele dintre simptomele enunţate mai sus, mergi la un control de rutină la medicul de familie sau la ginecolog. Ecografia transvaginală ajută la depistarea chisturilor.

Dacă sunt descoperite în primele luni de graviditate, nu este o problemă, deoarece nu afectează nici sarcina, nici naşterea, iar dacă sunt prea mari, pot fi îndepărtate prin operaţie chirurgicală, fără a influenţa negativ evoluţia fătului.

Se prescriu anticoncepţionale, dacă nu se resorb

Tratarea chisturilor se poate face cu ajutorul anticoncepţionalelor, în cazul în care chisturile nu se resorb. Durerile se ameliorează cu ajutorul medicamentelor cu efect antiinflamator.

Frecvenţa cu care trebuie să le iei e bine să fie indicată de medicul specialist. În situaţia în care durerile nu cedează sau se intensifică, indiferent de mărimea chisturilor, se poate face o intervenţie numită laparoscopie prin intermediul căreia sunt eliminate.

Întârzierea tratării chisturilor poate să crească intensitatea durerilor şi dimensiunea lor. Acestea pot duce uneori la spargerea chisturilor, ajungându-se astfel la o hemoragie care necesită tratament chirurgical. Dacă sunt depistate târziu, chisturile foarte mari este posibil să necesite îndepărtarea ovarului.

Mai multe