Când şi cum iei antibiotice

9 octombrie 2009   Ce te doare

Pe aceeaşi temă:

Tot mai multe infecţii sunt rezistente la antibiotice

Plante care ţin locul antibioticelor

Antibioticele NU se iau cu pumnul!

În România, tot mai multe infecţii nu mai pot fi tratate cu antibiotice pentru că bacteriile au căpătat rezistenţă la ele. În cel mai recent raport european, între 25 şi 50 dintre germenii analizaţi din probele de sânge ale pacienţilor nu mai răspund la tratamentul obişnuit. Bacteriile devin rezistente la antibiotice când aceste medicamente sunt folosite prea des sau nu sunt folosite corect (de exemplu, atunci când nu urmezi un tratament până la capăt).

Ineficiente în răceală şi gripă

Nu te aştepta ca antibioticele să trateze orice boală. Nu sunt folositoare în caz de răceală, gripă, tuse sau durere în gât. Acestea sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele tratează doar infecţiile provocate de bacterii, ciuperci şi anumiţi paraziţi. Ceea ce poţi face în cazul acestor boli este să le laşi să treacă şi să tratezi simptomele lor.

Când ai nevoie de antibiotice?

Tuse şi bronşite. Acestea sunt provocate aproape întotdeauna de virusuri. Dacă durează prea mult sau dacă ai o problemă la plămâni, poate fi vorba de o suprainfecţie cu bacterii. În ambele cazuri, tratamentul trebuie prescris de un medic.

Durere în gât. Este o greşeală să iei antibiotice pentru o banală durere în gât. Dacă durerea este acută şi revine des, poate fi vorba de o infecţie cu un streptococ. Apelează la un medic pentru că ai nevoie de analize şi de tratament.

Infecţii ale sinusurilor. Dacă îţi curge nasul, nu înseamnă neapărat că ai nevoie de antibiotice. Totuşi, aceste infecţii sunt tratate, în general, cu antibiotice. Medicul îţi poate spune cum să le iei şi pentru cât timp.

Infecţii alte tractului urinar. Se tratează cu antibiotiotice, însă nu de orice fel. Nu ezita să te adresezi unui doctor în cazul în care ai astfel de probleme. Netratate, infecţiile ajung la rinichi şi provoacă numeroase complicaţii.

Antibiograma este obligatorie

Deoarece exită mai multe clase de antibiotice, „specializate” în anumite infecţii, este necesară o antibiogramă înainte ca medicul să ţi le prescrie. Această analiză se face pentru a determina tipul de bacterie responsabilă de infecţie şi constă în expunerea bacteriilor la mai multe tipuri de antibiotice. În general, sunt evitate antibioticele cu spectru larg şi se optează pentru cele care acţionează exact asupra bacteriei care a provocat îmbolnăvirea.

Respectă durata tratamentului

Dacă medicul îţi prescrie un tratament cu antibiotice, ia toate pastilele, chiar dacă te simţi mai bine după câteva zile. Aşa te asiguri că bacteriile sunt eliminate în totalitate şi nu dezvoltă rezistenţă la medicamente.

Casetă

După tratament, consumă iaurt

Antibioticele ucid, pe lângă bacteriile dăunătoare, şi pe cele bune. După un tratament cu antibiotice, flora bacteriană de la nivelul stomacului este distrusă, deci organismul este incapabil să lupte împotriva infecţiilor. Pentru refacerea echilibrului, consumă iaurturi probiotice, care refac flora intestinală.

Mai multe