Bolile respiratorii ne dau bătăi de cap iarna
Din cauza mediului poluat, din ce în ce mai multe persoane se îmbolnăvesc de boli respiratorii. Astmul, rinita alergică, pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sunt afecţiuni care pot da complicaţii mai ales în anotimpul rece. Ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în prezent, 300 de milioane de oameni din întreaga lume au astm, 210 miloane de persoane suferă de BPOC, numită şi boala fumătorului, cazurile de rinită alergică şi de alte boli respiratorii cronice afectând şi ele îngrijorător de multe persoane.
Frigul, fumatul şi poluarea, principalii vinovaţi
Specialiştii spun că bolile respiratorii se agravează sau apar în această perioadă ca urmare a expunerii la aerul rece de afară, a scăderii imunităţii organismului şi a tratametului incorect sau insuficient al unei viroze respiratorii. De asemenea, poluarea şi fumatul cresc şi ele riscul de apariţie a afecţiunilor respiratorii. O altă problemă este că, în sezonul rece, din cauză că oamenii petrec mai mult timp în încăperi închise, cu umezeală, neaerisite şi pline de praf, se pot agrava diverse forme de alergie la acarieni sau la mucegaiuri, cum ar fi rinita sau astmul alergic.
Aeriseşte locuinţa şi tratează răcelile
O primă măsură de a-ţi proteja plămânii de aerul rece este să nu respiri pe gură, ci pe nas, pentru a aduce aerul la o temperatură apropiată de cea a corpului. De asemenea, este indicat să renunţi la fumat, să adopţi o alimentaţie sănătoasă, să aeriseşti cât mai frecvent încăperea în care stai şi să tratezi virozele respiratorii chiar de la primele simptome. O altă măsură esenţială pentru a evita agravarea unei boli respiratorii este să o depistezi la timp. Iar acest lucru înseamnă că trebuie să consulţi medicul pneumolog şi să faci investigaţii periodice la plămâni.
Mai citeşte: Sunt răcit sau am gripă?