Boli grave provocate de stres
Stresul cotidian poate genera tulburări de vedere, deşi persoana respectivă nu are nevoie de ochelari. În organismul nostru se produc multe modificări care pot avea răsunet asupra sistemului nervos central şi, prin urmare, pot să se producă cele mai variate afecţiuni – să vedem înceţoşat, să nu mai auzim bine.
Hipertiroidia – pe lista bolilor provocate de stres
Medicii atenţionează că stresul poate declanşa şi hipertiroidia, una dintre disfuncţiile principale ale glandei tiroide. Aceasta se caracterizează printr-un grup mare de simptome, dintre care cele mai importante sunt tulburările neuropsihice (agitaţie, pierderea ideilor, nervozitate, tremur al extremităţilor, insomnie), tulburările digestive, creşterea numărului de respiraţii pe minut, tulburări de ritm cardiac.
De asemenea, bolile de inimă sunt o consecinţă aproape nelipsită a stresului. Dezechilibrul psihic şi emoţional influenţează negativ activitatea inimii şi a vaselor se sânge. De aici apare şi vasoconstricţia, o cantitate scăzută de oxigen spre ţesuturi, bătăi tot mai puternice ale inimii, hipertensiune arterială, angina, şi, în final infarctul.
Nivelul crescut al secreţiei de cortizol, situaţie specifică stresului şi depresiei, provoacă creşterea poftei de mâncare şi a greutăţii, cu atât mai mult cu cât 70% dintre cei care suferă de stres mănâncă noaptea. Stresaţi din cauza încercărilor de tot felul, provocăm creşterea acidului gastric, ceea ce duce la ulcer, litiază biliara, crize biliare, crize de constipaţie sau diaree.
Boli grave provocate de stres: psoriazis-ul, ulcerul şi infertilitatea
Stresul poate produce şi migrene puternice. Netratate, migrenele asociate cu oboseala şi anxietatea provoacă ameţeli care pot provoca un dezechilibru serios al mişcării şi gândirii.
Şi pielea resimte direct stresul factorilor interni şi externi. Aproape 60% din cazurile de psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee apar în urma unor episoade de stres cronic.
Pe de altă parte, şi aparatul reproducător poate fi serios afectat de stres. Echilibrul hormonal este anulat în episoadele de stres, iar organele sexuale au direct de suferit din asta, încetinindu-se activitatea lor normală. Rezultatele sunt dintre cele mai alarmante: scăderea cantităţii de hormoni sexuali, tulburări menstruale, scăderea libidoului, ejaculare precoce, lipsa erecţiei, infertilitate. O perioadă lungă de timp în care organismul suferă de stres cronic provoacă accelerarea distrugerii celulelor nervoase. Consecinţele sunt uşor de înţeles: pierderea discernământului şi a memoriei pe atât de devreme pe cât de mult am trăit în stres. Stresul, supărarea sau surmenajul declanşează din ce în ce mai des boli gastrice. Ulcerul duodenal este una dintre ele. Apare aproape de două ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi se produce de obicei în jurul vârstei de 25 până la 45 de ani. Litiaza biliară, crize biliare, crize de constipaţie sau diaree sunt şi ele efecte ale stresului crescut.