Boala Hashimoto se vindeca? Cauze, simptome si tratamentul corect
Acest neajuns poate conduce la aparitia hipotiroidismului, afectiune care se manifesta prin incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienti hormoni pentru nevoile corpului.
Localizata in partea din fata a gatului, glanda tiroida produce hormoni necesari pentru activitatea si controlul metabolismului. Activitatea ei include controlul ritmului cardiac si cat de rapid arde corpul caloriile ingerate.
Boala Hashimoto – de ce apare
Inca de la inceput trebuie precizat ca factorii care duc la declansarea bolii nu se cunosc cu exactitate, insa exista cateva indicii care pot oferi medicilor o pista corecta. Diagnosticarea bolii se face analizand si urmatorii factori:
Genele. Oamenii care se imbolnavesc de tiroidita Hashimoto au adesea in familie membri cu aceeasi tulburare a tiroiditei sau alta afectiune autoimuna. Acest lucru duce la suspiciunea ca exista o componenta genetica, ce poate duce la diagnosticul de tiroidita Hashimoto.
Hormoni. Tiroidita Hashimoto afecteaza de 7 ori mai multe femei decat barbati. Aceasta statistica indica faptul ca hormonii sexuali joaca un rol important in declansarea bolii. Mai mult decat atat, unele femei au probleme cu tiroida in primul an dupa ce au nascut primul copil. Desi problema poate sa dispara de la sine in cazul a 8 din 10 femei, celelalte 2 pot suferi de boala Hashimoto.
Exces de iod. Cercetarile atrag atentia ca anumite pastile si excesul de iod – de care are nevoie corpul pentru a produce hormoni tiroidieni, pot duce la dezvoltarea bolii, in cazul persoanelor predispuse.
Expunerea la radiatii. Un numar crescut de cazuri de boala Hashimoto a fost raportat la oamenii care au fost expusi la radiatii, spre exemplu cei implicati in accidentul nuclear de la Cernobil. De asemenea, pacientii carora le sunt administrate tratamente cu radiatii pentru limfomul Hodgkin.
Simptomele tiroiditei
In cele mai multe cazuri, simptomele care insotesc boala Hashimoto sunt blande la inceput si pot trece ani pana ca ea sa poate fi diagnosticata. Primul semn al bolii este cresterea in dimeniune a glandei tiroide si aparitia gusei. Din cauza umflarii gatului, inghitirea alimentelor se poate face cu dificultate. Alte simptome care anunta o tiroida cu activitate slabita, cauzata de disfunctia Hashimoto sunt:
-cresterea in greutate;
-oboseala;
-paloarea fetei;
-dureri articulare si musculare;
-constipatie;
-probleme cu conceperea unui copil;
-caderea parului sau subtierea;
-menstruatii dureroase sau neregulate;
-depresie;
-ritm cardiac incetinit.
Din cauza simptomelor, boala Hashimoto poate fi confundata cu alte afectiuni medicale, asa ca un control medical specializat amanuntit este mai mult decat indicat.
Tratamentul bolii
Nu exista o metoda de vindecare pentru acesta boala, dar refacerea nivelului hormonal prin metode medicamentoase da rezultate bune in tinerea sub control a afectiunii. Nivelul hormonal poate fi restaurat, pentru buna functionare a metabolismului.
In functie de nevoile corpului, tratamentul medicamentos are mai multe variante de dozaj. Doctorul va prescrie tratamentul personalizat in functie de varsta, greutate, severitatea hipotiroidismului, alte probleme medicale si eventualele tratamente care sunt administrate concomitent.
Pentru a identifica doza exacta necesara de hormoni tiroidieni, medicul sugereaza efectuarea unui test de sange, pentru a stabili nivelul de TSH (thyroid-stimulating hormone - hormon de stimulare a tiroidei).
Hormonii tiroidieni actioneaza lent in organism, asa ca pot trece cateva luni pentru ca simptomele sa se diminueze, iar gusa sa se retraga. Totusi, daca gusa proeminenta nu raspunde la tratament, se poate pune problema indepartarii chirurgical a glandei tiroide.
Citeste mai multe despre boala Hashimoto