Boala de rinichi, diagnosticată în 2% din cazuri

13 martie 2014   Ce te doare

De Ziua Mondială a Rinichiului, 13 martie, medicii specialişti au tras un semnal de alarmă asupra simptomelor şi a diagnosticării precoce a bolii renale.

În România, 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, din care numai 45.000 sunt diagnosticate de aceştia ca având boală cronică de rinichi.

Mai poţi citi pe această temă:

„A avea boală cronică de rinichi, din păcate, reprezintă poate cel mai important marker de prognostic negativ.

Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală“, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Rinichii sunt responsabili cu detoxifierea organismului şi ajută la eliminarea substanţelor toxice şi a surplusului de lichide din organism.

Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii, spune că pacienţii cu boală cronică de rinichi au un risc mare nu numai de a necesita tratament de substituţie a funcţiilor renale prin dializă sau transplant, ci şi de evenimente cardiovasculare. Acest risc poate fi redus, dacă boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii de început şi se aplică măsuri simple de încetinire a progresiei.

Din cele aproximativ două milioane de persoane estimate a avea boală cronică de rinichi, sunt diagnosticate şi tratate numai 2%.

„Pentru remedierea acestei situaţii, o soluţie ar fi îngrijirea integrată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi, în grupuri de practică medicală pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor şi nefrologilor, spitale cu secţii de nefrologie şi centre de dializă sau de transplant renal“, a subliniat Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

Info: În 1995, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci şi până acum, numărul centrelor de dializă a crescut puternic, doar în ultimii opt ani fiind înfiinţate 80 de centre noi.

Paradoxal, numărul total al bolnavilor aflaţi în tratament la sfârşitul fiecărui an (bolnavi prevalenţi) a crescut continuu.

Mai multe