Boala de reflux gastroesofagian - ce este si cum se trateaza
Te confrunti deseori cu o senzatie de arsura in gat sau in stomac dupa ce ai mancat? Este posibil sa ai boala de reflux gastroesofagian, o afectiune care s-ar putea agrava daca nu este tratata la timp.
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune digestiva cronica in care acidul (si uneori si bila) din stomac ajunge in esofag, iritand mucoasa esofagiana si cauzand simptome precum arsuri, eructatii (ragaieli), regurgitatii, durere in piept.
De ce apare boala
Cand inghitim, sfincterul esofagian inferior (un muschi circular situat la capatul dinspre stomac al esofagului) se relaxeaza pentru a permite alimentelor sa treaca in stomac, apoi revine la forma initiala. Daca acest muschi este slabit, acidul si continutul din stomac pot refula in esofag, cauzand arsuri. Supraponderalitatea, fumatul, unele medicamente, anumite alimente si bauturi pot provoca sau agrava simptomele refluxului gastroesofagian.
Cum se trateaza
Cei care sunt diagnosticati cu
, in prima faza, trebuie sa urmeze un tratament cu antiacide. Daca simptomele nu se amelioreaza in cateva saptamani, medicul poate recomanda medicamente care reduc producerea de acid gastric. In felul acesta, se previn problemele digestive.
Poate da complicatii
In lipsa tratamentului, inflamatia cronica de la nivelul esofagului inferior poate duce la complicatii precum:
- ingustarea esofagului (stricturi esofagiene), determinand dificultati la inghitire;
- ulcer esofagian, cauzand durere si dificultate la inghitire.
- modificari precanceroase ale esofagului (esofagul Barrett).
Modificarea dietei si stilului de viata, importante
Pe langa medicatie, in cazul in care esti diagnosticat cu boala de reflux gastroesofagian, trebuie sa eviti temporar produsele pe care nu le poti digera in mod corespunzator. Printre acestea se numara: alimentele bogate in grasimi - prajelile, chipsurile, precum si carnea grasa, in special carnea de porc si miel -, alimentele picante; citricele; ceapa si usturoiul; cafeaua, bauturile carbogazoase; rosiile.
Trebuie sa faci si anumite schimbari si in stilul de viata. Evita sa mananci seara, foarte tarziu, inainte de culcare. Ia masuri ca sa scapi de kilogramele in plus daca ai probleme cu greutatea, renunta la fumat, poarta imbracaminte potrivita si evita hainele foarte stramte, caci pot cauza presiune la nivelul abdomenului si slabi sfincterul esofagian inferior. Fa regulat miscare si evita margarina, untul, uleiurile, sosuri grase si produsele lactate cu continut mare de grasimi, cum sunt smantana.