Atenţie! Frigul favorizează herpesul
Urticaria declanşată de frig nu se manifestă la toate persoanele, ci doar la acelea care prezintă o predispoziţie genetică în acest sens. Dacă apar erupţiile cutanate, adresaţi-vă medicului dermatolog pentru a stabili un diagnostic de certitudine şi o terapie adecvate.
Mâncărimile pielii pot apărea iarna pe fondul unei pieli uscate. Din cauza frigului şi a vântului, pot apărea mici fisuri microscopice ale pielii, care dau senzaţia de mâncărime. Pentru prevenire se recomandă aplicarea din abundenţă a cremelor emoliente.
Degete dureroase - Toate persoanele prezintă dureri ale degetelor după mai mult timp petrecut în frig.
Dacă, însă, degetele îşi schimbă culoarea în vineţiu şi, în cele din urmă, apare un aspect de degete roşii, dureroase, mergeţi la medic. Acestea sunt semne de afecţiuni reumatismale.
Herpesul poate fi declanşat de expunerea la frig. Este cauzat de un virus care, odată pătruns în organism, nu poate fi înlăturat de nici un tratament. Se manifestă prin apariţia de vezicule mici cu lichid la nivelul buzelor.
În unele cazuri, aplicarea de cremă cu aciclovir la primele simptome (arsură, înţepătură) poate împeidica dezvoltarea leziunii.
Citeşte şi:
- Descoperă alimentele care ne pot proteja de frig!
- Frigul slăbeşte inima şi încheieturile
- Cum să nu te afecteze frigul
Degerăturile sunt precedate de senzaţie de frig, de scăderea sensibilităţii sau, dimpotrivă, de senzaţii de arsură, furnicătură sau înţepătură.
Pielea este palidă iniţial, apoi devine roşie şi la suprafaţa ei pot apărea băşici a căror rupere determină apariţia de răni.
În stadiul final apare necroza, care se manifestă prin înnegrirea şi uscarea pielii. Se recomandă evitarea hainelor strâmte, care împiedică buna circulaţie a sângelui.
În cazul în care ai stat mult în frig, zona afectată trebuie încălzită treptat prin băi calde (dar nu fierbinţi).