„Am o boală profesională“
Bolile profesionale sunt afecţiuni cauzate de lucrul într-un mediu nociv pentru sănătate. Cel mai des întâlnită boală este astmul bronşic, urmat îndeaproape de silicoză, intoxicaţiile cu plumb, mercur şi cu solvenţi organici.
Din totalul îmbolnăvirilor din cauza meseriilor toxice sau care degradează sănătatea angajaţilor, o treime din ele se cronicizează, iar 10% evaluează până la incapacitate permanentă de muncă.
Controlul medical periodic este mai mult decât necesar, pentru a se preîntâmpina instalarea afecţiunilor profesionale.
Recuperarea medicală este decontată
Eşti angajat şi ai suferit un traumatism la locul de muncă? Trebuie să te asiguri că angajatorul e cu toate plăţile către stat la zi şi vei beneficia de gratuitate în recuperarea medicală a capacităţii de muncă. Ai dreptul la tratament adecvat bolii de care suferi, fie că vorbim de o recuperare care necesită dispozitive medicale, bilete de tratament şi servicii de chirurgie reparatorie.
Te poţi reprofila pe banii angajatorului
Dacă ai supravieţuit unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, dar nu-ţi mai poţi relua activitatea, deşi eşti apt de muncă te poţi recalifica. La cerere, angajatorul îţi poate deconta cursurile de reprofilare profesională.
Primeşti contravaloarea protezei distruse la muncă
În urma unui accident produs în timpul orelor de program ai rămas fără ochelarii de vedere, aparatul auditiv sau proteza oculară? Adresează-te medicului de medicina muncii pentru a obţine o prescripţie medicală.
Urmează să întocmeşti un document pe propria răspundere care să ateste că deteriorarea s-a produs în timpul unui accident de muncă.
De asemenea, vei completa o cerere de rambursare a contravalorii cheltuielilor cu ochelarii sau cu proteza. Medicul îţi va spune cum poţi intra în posesia dovezii privind achitarea contribuţiei de către asigurator la fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.