Ai răcit. Te tratezi singur sau mergi la medic?
În timp ce unele episoade de răceală aproape că trec de la sine la scurt timp, altele par că nu se mai sfârşesc, deşi iei medicamente şi ai mai multă grijă de tine.
Pentru că există situaţii când răceala se poate transforma rapid într-o altă problemă de sănătate, este important să ştim care sunt semnalele pe care le punem pe seama bolii, dar şi care necesită control medical. Febra mare persistă Unul dintre simptomele pe care le asociem frecvent cu răceala este starea febrilă. Deşi încercăm deseori tratamentele bunicii (cum sunt şosetele înmuiate în oţet cu apă) sau medicamentele care scad febra, este important să ştii că dacă temperatura depăşeşte 38,5 grade Celsius şi persistă mai mult de 72 de ore, este cazul să mergi la medic.
Netratată corespunzător, febra poate duce la apariţia convulsiilor în cazul copiilor (în special după 39 de grade Celsius), iar la adulţi la tulburări neurologice (neuroinfecţii, hemoragii).
Nu de puţine ori se întâmplă să confundăm simptomele răcelii (nas înfundat, dureri de gât, strănut, tuse) cu cele ale gripei (dureri musculare, oboseală, febră, frisoane).
Deşi poţi pune starea de slăbiciune generală şi durerile pe care le resimţi în tot corpul pe seama răcelii, află că de fapt ele sunt semnale ale gripei, problemă ce necesită consult medical.
Spre deosebire de simpla răceală, tratarea gripei prin automedicaţie poate duce la apariţia complicaţiilor. Printre acestea se numără insuficienţa respiratorie, sinuzita, pneumonia.
Te-ar mai putea interesa şi:
- Remedii naturiste pentru răceală
- Cum deosebim răceala de gripă
- Cum putem ţine la distanţă răceala şi gripa
Suferi de o boală cronică
Dacă în cazul unei persoane fără probleme de sănătate, răceala se poate trata în câteva zile cu ajutorul remediilor şi a medicamentelor specifice bolii, anumite categorii de persoane trebuie să acorde mai multă atenţie afecţiunii şi să treacă pragul cabinetului medical.
Printre acestea se numără copiii mici, persoanele de vârsta a treia şi cele care suferă de boli cronice (diabet, hipertensiune, boli renale, pulmonare). Se ştie că în perioada răcelii este mult mai dificil ca bolnavii să-şi ţină sub control manifestările afecţiunii cronice.
Semne că e vorba de ceva mai grav
- dureri de cap puternice – pot indica o problemă a sistemului nervos central, cum este meningita;
- episoade dese de răceală – faptul că simptomele răcelii trec şi revin la scurt timp poate semnala prezenţa unei infecţii în organism;
- palpitaţii – deşi le punem deseori pe seama efortului depus, bătăile puternice ale inimii pot arăta că deshidratarea afectează ţesutul cardiac.
Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie, Bucureşti
Multe persoane confundă gripa cu răceala şi o tratează după ureche, fără să ţină cont de complicaţiile care pot apărea.
Dacă în cazul răcelii este de ajutor ceaiul cald cu miere, lămâia, antitermicele şi antiinflamatoarele, atunci când este vorba de gripă, este nevoie de tratamentul recomandat de medic, nu de unul oarecare pe care îl poţi cumpăra din farmacii. Fără medicaţia corespunzătoare, răceala poate duce la apariţia complicaţiilor, cum sunt bolile pulmonare (pneumonie) bronşita, sinuzita.