Ai probleme cu articulaţiile? Verifică sistemul endocrin!

26 aprilie 2017   Ce te doare

Tulburările endocrine pot produce modificări ale proprietăţilor fizice ale ţesutului conjunctiv şi astfel favorizează apariţia unor boli articulare. O producţie excesivă a hormonului de creştere produce gigantism la copil şi acromegalie la adult ( creşterea şi îngroşarea trăsăturilor faciale, a extremităţilor sau creşterea organelor).

Glanda pituitară controlează funcţiile celorlalte glande

Acţiunea acestei glande se resimte în tot organismul. Hormonul de creştere contribuie la producerea unui număr important de celule cartilaginoase care sunt responsabile de creşterea exagerată, de curbarea cartilajelor, ce duc la degenerarea oaselor şi la creşterea exagerată mai ales a oaselor de lângă articulaţii.

Astfel, te poţi confrunta cu deviaţii posturale constând în curbarea coloanei verterale şi cu arcuirea picioarelor. Nici zona craniului, a coloanei vertebrale sau a mâinilor nu sunt ferite de aceste deviaţii. În acromegalie, proeminenţa excesivă a călcâiului este un semn important.

Află care sunt miturile despre osteoporoză AICI

Dereglările glandei tiroide favorizează apariţia afecţiunilor reumatismale

Artrita poate fi declanşată de hipotiroidie. Aceasta este determinată de excesul de depozite al unor proteine din ţesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidiană care este produs de glanda pituitară poate favoriza colecţia excesivă de proteine în organism.

Simptomele care pot să apară astfel sunt însoţite de disconfort vag şi dureri. Îngroşarea articulaţiilor este prezentă aproximativ la 33% dintre bolnavi. De obicei sunt implicate articulaţiile genunchilor, a gleznelor, articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor.

Hipertiroidismul este declanşat în urma tratamentului pentru boala Graves (o hiperactivitate a glandei tiroide). Simptomele care anunţă această afecţiune se observă în rotunjirea degetelor şi a unghiilor de la picioare, în inflamaţia lor şi în umflarea ţesuturilor moi.

Citeşte şi: Ştiai că osteoporoza este ereditară?

Bursita în hipertiroidism

Bursita este o afecţiune localizată la nivelul umărului şi este asociată cu hiperactivitatea glandei tiroide. Afectează adesea şi celelalte articulaţii ale corpului. Acestea se îngroaşă, ţesuturile moi se inflamează iar mişcările articulare sunt destul de limitate.

Osteoporoza este o altă afecţiune care poate să apara la persoanele care suferă de tulburări ale tiroidei din cauza pierderii de calciu şi forfor din organism.

Nu trebuie să treci cu vederea nici afecţiunea numită „Tiroidita Hashimoto”, care afectează glanda tiroidă. Aproximativ jumătate din pacienţii care suferă timpuriu de hiperactivitate în cazul glandei tiroidei va manifesta la un moment dat şi o hipoactivitate a glandei.

Mai multe