Află dacă ar trebui să te îngrijoreze că ai limba albă
Dacă te-a panicat acestă schimbare, citeşte acest articol şi descoperă dacă ar trebui să te îngrijoreze faptul că ai limba albă. De cele mai multe ori, limba albă este cauzată de resturi şi de celule moarte care se acumulează pe suprafaţa acestui organ.
Deşi nuanţă ciudată a limbii nu trebuie trecută cu vederea pentru că ea poate "ascunde" afecţiuni grave, în cele mai multe situaţii acest aspect este inofensiv şi trece după doar câteva zile.
Însă, dacă observi că limba ta rămâne albă şi după o perioadă mai lungă de timp şi mai ales dacă îşi păstrează culoarea după ce ai încercat să o cureţi în nenumărate rânduri, e indicat să mergi să te vadă un doctor.
Şi asta pentru că limba albă în totalitate şi petele de această culoare pot ascunde infecţii fungice ori un stadiu precanceros al limbii. De aceea, este bine să se discute cu medicul stomatolog dacă există modificări neobişnuite, persistente ale cavităţii bucale.
Pe de altă parte, limbă albicioasă însoţită de dureri în gât se poate datora infecţiei sterptococice sau altor infecţii bacteriene. Zonele lezate sau inflamate ale limbii sunt mai susceptibile la infecţii cu microorganisme precum virusul herpetic, streptococul, stafilococul auriu şi fungii patogeni.
Depozitul alb-gălbui de pe suprafaţa limbii indică o tulburare digestiva, o infecţie sau o inflamaţie. De multe ori, aspectul gălbui al limbii este însoţit de febra.
Când culoarea limbii este alb-rozalie indică răceala, lipsa energiei şi funcţionarea necorespunzătoare a anumitor organe. Pe de altă parte, şi cei care au un sistem imunitar slab, cauzat de chimioterapie sau oboseală cronică, au o astfel de nuanţă a limbii.