Afecţiunile prostatei din ce în ce mai întâlnite la tineri. Cum le previi?
Ştim cu toţii că sistemul imunitar este un mecanism vital, a cărui funcţionare optimă este esenţială pentru menţinerea stării generale de sănătate. Orice dezechilibru precum odihna insuficientă, stilul de viaţă sedentar, bolile cu transmitere sexuală, alimentaţia deficitară sau stresul, poate duce la vulnerabilitatea sistemului natural de apărare. Dincolo de aceşti factori care ne influenţează pe toţi, există şi dereglări care afectează exclusiv sistemul imunitar al bărbaţilor. “Cauzele pot fi bacteriene (5-10% din cazuri) sau nonbacteriene precum reducerea frecvenţei raporturilor sexuale, anxietatea, stresul, ridicarea unor greutăţi, ocupaţiile care supun glanda unor niveluri ridicate de vibraţii sau unor agenţi infecţioşi pe care tehnicile curente nu-i pot depista” susţine Florenţa Creţu, medic specialist Ropharma. Statistici îngrijorătoare pentru bărbaţi Potrivit statisticilor medicale, adenomul de prostată reprezintă cea mai frecventă problemă pe care o acuză peste 70% dintre bărbaţii trecuţi de 60 de ani. Rândurile suferinzilor se îngroaşă substanţial în pragul vârstei de 80 de ani, când circa 90% dintre bărbaţi se confruntă cu această afecţiune. Să nu vă imaginaţi însă că până la 60 de ani bărbaţii sunt scutiţi de motive de îngrijorare. Aceleaşi statistici arată că adenomul de prostată se întâlneşte şi la cei de peste 40 de ani, incidenţa problemei la această grupă de vârstă nedepăşind însă 20%. Nici tinerii nu sunt ocoliţi, aceştia pot suferi de prostatită, care apare mai des la bărbaţii între 20 şi 40 de ani. Adenomul de prostată, prostatita sunt afecţiuni ce pot complica în mod serios viaţa socială deoarece influenţează negativ actul sexual şi produc infecţii ale organelor genitale. "Primele semne care dau alarma sunt urinările frecvente, respectiv mai mult de şase ori pe zi, cât se consideră normal pentru un consum obişnuit de lichide. De fapt, cele care ar trebui să îngrijoreze sunt micţiunile din timpul nopţii, când, teoretic, activitatea vezicii urinare trebuie să fie în repaus. Atenţie şi la jet! Dacă acesta este slab sau intermitent, nu mai există argumente pentru a evita un consult, programarea la un medic urolog fiind obligatorie", completează Florenţa Creţu. Apariţia şi evoluţia acestora trebuie tratată cu foarte mare atenţie întrucât este puternic corelată cu sistemul imunitar. Practic, cu cât acesta este mai puternic, cu atât probabilitatea apariţiei acestor afecţiuni scade.
Totuşi, o imunitate crescută nu garantează lipsa acestor probleme, deoarece există o serie de alţi factori care influenţează buna funcţionare a prostatei: moştenirea genetică, expunerea la frig, consumul excesiv de calorii şi întreţinerea relaţiilor sexuale mult prea des.
Bărbaţii care sunt predispuşi la afecţiuni ale prostatei pot preveni neplăcerile cauzate de acestea printr-un regim dietetic bazat pe alimente bogate în zinc, beta-caroten, vitamina C şi vitamina E, magneziu sau acizi graşi esenţiali care se găsesc în legumele verzi, nuci şi citrice. O alimentaţie sănătoasă, raţională şi plină de fibre reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului de prostată şi are un rol general benefic asupra organismului, crescând considerabil imunitatea.