Aceste trucuri îţi pot salva viaţa!
Atunci când dai de greu obişnuieşti să suni un prieten? Mai bine sună la 112 şi între timp pune în aplicare sfaturile de mai jos. Cu sănătatea nu se poate glumi.
Acţiunea şi rapiditatea cu care acţionezi în anumite cazuri pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, uneori.
Cum se închide corect o rană
Dacă ai de a face cu o rană care sângerează, primul pas este acela de a aplica o presiune pentru a putea opri sângerarea. O dată oprită sângerarea, poţi să cureţi zona cu apă şi săpun şi să aplici un bandaj curat. În cazul rănilor ce au nevoie de fire pentru a se închide, recomandat ar fi să foloseşti un adeziv de piele, mult mai uşor de aplicat cât şi de scos şi totodată ami puţin dureros decât procesul de coasere.
Nu aplica niciodată unguente deasupra rănilor deschise, acestea vor crea un mediu nu tocmai bun pentru regenerarea pielii din zona respectivă.
Nu aplica niciodată gheaţă direct pe piele!
Ai căzut sau te-ai ales cu o inflamaţie? Nu aşeza niciodată o pungă de gheaţă direct pe piele, te vei alege cu o arsură rece. Cel mai indicat este ca între piele şi gheaţă să fie o bucată de material care să protejeze pielea de efectul mult prea rece al gheţei. Niciodată nu lăsa gheaţa mai mult de 20 de minute pe suprafaţa pielii şi nu ezita să mergi să te vadă un specialist.
În cazul entorselor evită să aplici comprese calde pe locul respectiv, caldura va intensifica circulaţia sangvină şi va contribui la inflamarea zonei respective şi mai mult.
Mergi întotdeauna la medic, chiar şi la cea mai mică problemă semnalată.
Cum îndepărtează corect obiectele străine?
Nu se scot. Dacă te-ai ales cu orice fel de obiect în piele cel mai indicat este să mergi la spital, mai ales dacă rana sângerează. Da ştiu, vei spune că la spital medicul ţi-l va scoate cu mâna şi că asta poţi să faci şi tu. Corect, însă dacă sângerarea este prea mare, aceasta poate fi cauza unui posibil deces în cazul în care alegi să te tratezi singur acasă.
În plus, rişti ca printr-o mişcare greşită să îţi produci răni noi şi nu este cazul.
Dacă ţi-a intrat o substanţă chimică în ochi, cea mai bună măsura este să te speli cu apă din abundenţă şi apoi bineînţeles să mergi la spital.
În caz de otrăvire sună imediat la 112!
Dacă ai inhalat substanţe chimice periculoase, precum acid, alcalini sau chiar substanţe caustice, cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să îţi provoci singur starea de vomă.
Sună imediat la 112, şi dacă îţi vine să vomiţi în mod natural, fă-o însă nu spera că doar vomitând s-a rezolvat problema.
În caz de arsură uită complet de aplicarea iaurtului sau a untului, acestea vor crea o senzaţie de căldură şi mai mare în interiorul arsurii. Cel mai bine este să menţii zona arsă pentru 15 minute în apă, să nu rupi băşicile ce apar la suprafaţa arsurii şi să astepţi salvarea să vină să îţi acorde primul ajutor. Acelaşi principiu de funcţionare se aplică şi în cazul compreselor cu alcool sau oteţ pentru a scăpa de febră. dacă termometrul arată mai mult de 38.5 de grade renunţă la frecţia cu alcool, aceasta poate cauza anumite intoxicaţii în timp ce oţetul va creşte aciditatea, ambele fiind absorbite în sânge. Alege să cnsumi cât mai multe lichide şi mergi la medic.
Primul ajutor în caz de leşin
Nu arunca nimic pe faţa persoanei ce tocmai a leşinat, asigură-te că are respiră apoi ridică-i picioarele mai sus decât poziţia corpului, desfă-i nasturii de la cămaşă din zona pieptului dacă are şi sună la 112.
În cazul în care nu respiră verifică-i căile aeriene să nu fie blocate şi apoi începe compresiunile toracice câte 30 apoi cu două respiraţii gură al gură până când soseşte primul echipaj medical.