Ce sunt trombocitele

28 mai 2019   Sănătate

Trombocitele, cunoscute si cu denumirea de plachete sanguine, sunt cruciale in procesul normal de coagulare a sangelui. Ele sunt de fapt fragmente ale unei celule mai mari, numita megacariocit. Atunci cand medicul tau iti recomanda sa faci o hemograma, un examen de laborator care evalueaza atat calitativ, cat si cantitativ elementele, adica celulele din sange, printre informatiile care se vor regasi in urma acestui test de sange se afla si trombocitele.

Ce sunt trombocitele  - Se formeaza in maduva 

Trombocitele (al caror nume provine de la tromb sau cheag), denumite si plachete sanguine, sunt niste celule in forma de disc foarte mic, cu diametrul de 1-4 micrometri (in comparatie, o hematie are 6-8 micrometri, iar leucocitele sunt si mai mari). 

Trombocitele se formeaza in maduva osoasa, provenind dintr-o celula mare, numita megaca­riocit, care se fragmenteaza ulterior in maduva sau in sange in sute de plachete. Productia de trombocite este reglata de un hormon numit trombopoetina, sintetizat in ficat. 

Trombocitele traiesc in jur de zece zile si, in majoritate, sunt distruse in splina. In sange se gasesc intr-o concentratie de 150.000-300.000-450.000/mm cub. Aproximativ o treime din trombocite sunt depozitate in splina, chiar mai multe daca splina este marita. 

Ce sunt trombocitele  - Ce rol au trombocitele

Trombocitele nu au nucleu si nu se pot reproduce, dar contin cantitati mari de proteine, en­zime, hormoni, calciu ionic etc., care contribuie la inde­plinirea rolului lor fiziologic. De exemplu, trombocitele produc un factor de crestere, care stimuleaza multiplicarea si dezvoltarea celulelor endoteliale (care formeaza peretele intern al vasului de sange) sau dezvoltarea musculaturii netede vasculare, contribuind astfel la repararea peretilor vasculari. Membrana trombocitului are un invelis glicoproteic, care impiedica aderarea de endoteliul normal al vaselor, dar asigura aderarea la zonele lezate ale peretelui. Trebuie precizat ca endoteliul normal sintetizeaza la randul sau substante care inhiba activitatea si aderarea trombocitelor, impiedicand astfel fenomenul de tromboza. 

Scaderea productiei medulare de trombocite apare in: leucemii sau limfoame, anemii de diverse cauze (in special in anemia prin deficit de vitamina B12 si folati), infectii virale (varicela, hepatita C, HIV, mononucleoza etc.). Unele substante toxice, alcoolismul sau chimioterapia au acelasi efect. Cresterea distructiei trombocitare apare in sarcina, in purpura trombocitopenica idiopatica (in care sistemul imun isi ataca propriile trombocite), in boli autoimune (de exemplu, lupus sau poliartrita reumatoida), in cazul admi­nistrarii unor medicamente (heparina, antibiotice, anticonvulsivante, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente folosite in bolile cardiovasculare etc.). De fapt, lista acestor medicamente este foarte lunga si in cazul aparitiei unei trombocitopenii inexplicabile trebuie suspectat orice medicament pe care persoana respectiva il ia. 

Mai multe