Ce se întâmplă cu dantura pe măsură ce înaintezi în vârstă

25 noiembrie 2021   Sănătate

Odată cu înaintarea în vârstă apar numeroase schimbări în organism, inclusiv la nivelul danturii. Pentru a ne menţine o dantură sănătoasă este nevoie doar de 2 minute de periaj dentar de două ori pe zi şi vizite ocazionale la medicul stomatolog. Cu toate acestea, în timp, aceste lucruri banale pot deveni o adevărată provocare, iar asta din cauza gingivitei, cancerului oral (bucal) şi a altor probleme care pot apărea.

Cariile nu ocolesc pe nimeni. Astfel că, „nu doar copiii se confruntă cu carii dentare, ci şi adulţii, care la o vârstă înaintată ajung să aibă mai multe carii decât s-ar aştepta. Un raport CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) arată că rata de cancer oral creşte după vârsta de 60 de ani şi că aproape 40% dintre adulţii în vârstă nu au mers în ultimul an la medicul dentist. O igientă orală corespunzătoare este o componentă critică a unei sănătăţi dentare generale.”, punctează dr. Lorelei Nassar. Iată ce trebuie să ştii despre dantura ta odată ce înaintezi în vârstă: Problemele dentare sunt asociate bolilor de inimă Medicii vorbesc de mult timp despre o legătură între problemele periodontale şi bolile cardiovasculare. Ultimele cercetări sugerează că acestea pot accentua problemele de inimă. Ba mai mult, riscul de accident vascular cerebral, Alzheimer şi anumite forme de artrită sunt rezultatul bolii parodontale. Evită să ai gura uscată Saliva este esenţială în procesul de remineralizare. Aceasta ajută dinţii să rămână sănătoşi şi puternici. Trebuie să ştii că multe dintre medicamentele prescrise pot cauza uscarea cavităţii bucale, iar astfel apar cariile şi alte probleme dentare. Odată cu înaintarea în vârstă, nici glandele salivare nu mai funcţionează la cote maxime. În schimb, consumul suficient de apă poate ajuta. Ai grijă să bei suficientă apă şi… la timp!

Foloseşte cea mai bună periuţă de dinţi

De ce e important să foloseşti o periuţă potrivită? Osteoporoza, artrita şi alte probleme de sănătate asociate mişcărilor musculare pot face ca spălatul pe dinţi să devină o adevărată provocare pentru seniori. O periuţă electrică poate fi de mare ajutor în acest sens.

Foloseşte mai mult fluor

Periajul dentar este mult mai important decât orice altă formă de curăţare a cavităţii bucale. Nu poţi înlocui periajul dentar doar cu produsele pentru clătire. În schimb, pentru a evita problemele serioase şi pentru a-ţi proteja dinţii, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă cariile dentare sunt tot mai frecvente, poţi folosi produse care conţin mai mult fluor.

Ai grijă la dietă

Atât calciul, cât şi vitamina D sunt nutrienţi esenţiali pe care adulţii în vârstă nu îi administrează suficient. Lipsa lor duce la aparţia osteoporozei, care ulterior reprezintă un risc pentru pierderea dinţilor. Asigură-te că prin dietă consumi suficient calciu şi vitamina D şi ai grijă la consumul de zahăr.

Fă o vizită la dentist

Nu neglija vizita la medicul stomatolog. Vizita anuală sau la şase luni este o modalitate ideală de a ţine la distanţă problemele de sănătate orală. Pentru seniori, medicul stomatolog va verifica şi prezenţa oricărui tip de cancer oral, mai ales că incidenţa este destul de crescută în rândul persoanelor trecute de 60 de ani.

Citeşte şi:

Mai multe