Ce legătură este între somn și boala Alzheimer?

29 noiembrie 2023   Sănătate

Există unele dovezi că boala Alzheimer poate favoriza somnul, și că acest lucru, la rândul său, poate agrava simptomele bolii Alzheimer.

Foto: Shutterstock

Această constatare provine dintr-un studiu efectuat pe 1.401 de adulți în vârstă. S-a constatat că, în timp ce somnul crește în general odată cu vârsta, boala Alzheimer dublează cu mult mai mult decât creșterea anuală normal, a frecvenței sau duratei somnului.

De asemenea, această creștere a somnului din cauza Alzheimer a avut asocieri cu abilități de gândire înrăutățite 1 an mai târziu.

Este somnul un semn de Alzheimer?

Somnul excesiv ar putea fi un semn al bolii Alzheimer, dacă apare împreună cu alte simptome potențiale, cum ar fi pierderea memoriei.

Un studiu desfășurat pe durata a 14 ani cu 1.401 de participanți a constatat că toți adulții își măresc durata de somn odată cu vârsta, dar pe măsură ce boala Alzheimer a progresat, durata și frecvența somnului în timpul zilei au crescut de două ori mai mult.

Poate somnul să provoace Alzheimer?

Somnul singur nu provoacă în mod direct boala Alzheimer, dar somnul excesiv ar putea fi un factor de risc. Aceasta înseamnă că poate crește riscul ca o persoană să dezvolte afecțiunea, dar nu o garantează.

Cercetările din 2019, care au implicat 2.751 de bărbați în vârstă, au descoperit că participanții care au tras un pui de somn timp de 120 de minute, sau mai mult pe zi au avut o șansă cu 66% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive, în următorii 12 ani decât cei care au tras un pui de somn mai puțin de 30 de minute pe zi.

Poate somnul să ajute la prevenirea Alzheimer?

Somnul poate avea efecte neutre sau chiar pozitive asupra riscului unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer, dar depinde de durata somnului.

După cum sugerează cercetarea de mai sus, doar somnul mai lung a avut legături cu declinul cognitiv la bărbații în vârstă. Persoanele care au tras un pui de somn mai mic de 30 de minute nu au avut un risc crescut de tulburări cognitive.

Cât de mult somn este normal?

O recenzie din 2020 raportează că somnul este mai frecvent la adulții în vârstă decât la adulții mai tineri. Deci, într-o anumită măsură, este tipic ca o persoană în vârstă să înceapă să doarmă mai mult pe măsură ce îmbătrânește.

Cu toate acestea, un alt studiu din 2016 din China a constatat că 57,7% dintre adulții în vârstă trag un pui de somn după prânz timp de aproximativ o oră, ceea ce este considerabil mai mult decât populația generală.

Dacă studiile privind somnul și declinul cognitiv sunt corecte, ar putea fi mai bine ca oamenii să doarmă în reprise scurte, mai degrabă decât să doarmă mult, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre durata somnului și cogniție.

Cât de mult ar trebui să doarmă cei cu demență?

Majoritatea adulților, inclusiv adulții în vârstă, au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte. Aceasta include și pe cei cu demență.

Cu toate acestea, programele de somn pot fi diferite pentru cei cu Alzheimer.

National Institutes of Health (NIH) recomandă următoarele pentru a ajuta persoanele cu Alzheimer să doarmă mai bine:

- Activitate fizică și limitarea cofeinei

- Crearea unei rutine de culcare

- O atmosferă liniștită (ar putea include redarea muzicii liniștitoare, reducerea luminii și evitarea folosirii ecranelor.)

Când să mergi la medic

Persoane care sunt îngrijorate de somnolența excesivă sau de somnolență în timpul zilei care a durat mai mult de 2-3 săptămâni ar trebuie să investigheze acest simptom. Dacă nu prezintă semne de Alzheimer, ar putea să se confrunte cu o tulburare de somn, efecte secundare ale medicamentelor sau o altă afecțiune subiacentă. Un medic va putea ajuta la identificarea cauzei principale.

Poate exista o relație bidirecțională între somnul și boala Alzheimer. Aceasta înseamnă că somnul poate fi atât un semn al afecțiunii, cât și un factor de risc pentru agravarea simptomelor.

Sursa: Medical News Today

Mai multe