Ce impact asupra colesterolului are modul în care pregătești cafeaua?

12 noiembrie 2025   Sănătate

Pentru milioane de oameni, ritualul de dimineață înseamnă o ceașcă de cafea neagră, care oferă un impuls de energie pentru a începe ziua cu tonus bun. Cafeaua este lăudată pentru potențialul ei antioxidant și efectul de accelerare a metabolismului, dar mulți se întreabă dacă influențează nivelul colesterolului și ajută, sau dacă dăunează sănătății inimii?

Legătura dintre cafea și colesterol

Colesterolul este un tip de grăsime necesar pentru producerea hormonilor și menținerea funcției celulare. Când colesterolul LDL („rău”) crește, riscul de depuneri de grăsime pe artere și de boli de inimă crește și el.

Uleiurile din cafea pot avea impact asupra colesterolului. Foto: Shutterstock. 

Cafeaua în sine nu conține colesterol, dar anumite substanțe din ea,  în special cafestolul și kahweolul  pot influența nivelurile de colesterol. Acestea sunt diterpene, adică  uleiuri esențiale, compuși aromatici, pe care boabele de cafea le conțin, iar studiile arată că pot crește colesterolul LDL prin afectarea modului în care organismul reglează metabolismul colesterolului.

Potrivit dr. Vikram Vora efectul acestor compuși depinde foarte mult de modul în care îți prepari cafeaua.

Cafea filtrată versus nefiltrată?

Felul în care prepari cafeaua contează mult atunci când vine vorba de colesterol.

Cafeaua filtrată (cu filtru de hârtie, cafea la picurare): filtrele de hârtie rețin cea mai mare parte din kahweol și cafestol, reducând considerabil efectul lor de creștere a colesterolului. Prin urmare, cafeaua neagră filtrată are o influență minimă asupra colesterolului.

Cafeaua nefiltrată (presa franceză, cafeaua turcească, espresso) sunt metode care lasă uleiurile să treacă în băutură, ceea ce poate duce la creșterea colesterolului LDL dacă o consumi în cantități mari.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că dacă bei cinci cești de cafea nefiltrată pe zi timp de câteva săptămâni, nivelul total de colesterol poate crește. În schimb, consumul moderat de cafea filtrată nu are acest efect.

Beneficiile pentru sănătate ale cafelei negre

Dr. Vora a explicat că, atunci când este consumată cu moderație, cafeaua neagră aduce beneficii importante pentru sănătate. Conține acid clorogenic, care reduce inflamația și stresul oxidativ, factori de risc pentru bolile de inimă, accelerează metabolismul, deoarece cafeina crește rata metabolică și ajută la arderea grăsimilor. De asemenea, protejează ficatul. Consumul moderat de cafea a fost asociat cu un risc redus de boli hepatice, precum ficatul gras sau ciroza.

Un lucru pentru care cafeaua este cunoscută este că îmbunătățește concentrarea mentală. Cafeina crește starea de alertă, funcția cognitivă și controlează mai bine dispoziția.

Totuși, moderația este esențială. Consumul excesiv de cafeină poate crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și anxietatea, anulând efectele benefice.

Câtă cafea e sigur să bei?

Dr. Vora recomandă să nu depășești 400 mg de cafeină pe zi, adică aproximativ trei-patru cești de cafea neagră preparată.  „Dacă ai colesterolul ridicat sau ești predispus la boli cardiovasculare, bea cafea filtrată în loc de espresso sau cafea nefiltrată”, sfătuiește el.

De asemenea, spune să nu adaugi frișcă, zahăr sau siropuri aromate, pentru că acestea adaugă calorii și grăsimi saturate, sabotând controlul colesterolului.

Este de reținut că atunci când este filtrată și băută cu moderație, cafeaua neagră nu crește nivelul colesterolului și chiar poate fi benefică pentru sănătatea inimii, datorită proprietăților antioxidante. În schimb, variantele nefiltrate pot ridica nivelul de colesterol LDL dacă le consumi în exces.

Întrebări frecvente

1.  Poate crește cafeaua neagră colesterolul? Cafeaua neagră filtrată, de obicei, nu crește colesterolul. În schimb, cafeaua nefiltrată (precum espresso sau cafeaua la presă franceză) poate ridica nivelul LDL dacă este băută în cantități mari.

2.  Cafeaua decofeinizată e mai sănătoasă pentru colesterol? Da. Cafeaua decofeinizată are aceleași efecte antioxidante, dar mai puține substanțe care cresc colesterolul, fiind o alternativă bună pentru cei care își monitorizează colesterolul.

3.  Cum poți bea cafeaua într-un mod sănătos pentru inimă? Bea cafea neagră filtrată, fără zahăr sau frișcă, și limitează-te la trei-patru cești pe zi.

Sursa: Only My Health

Mai multe