Ce este sindromul de colon iritabil şi cum poţi ameliora simptomele

2 decembrie 2020   Sănătate

Una dintre cele mai răspândite boli ale omului modern este sindromul de colon iritabil. Aproximativ 25% din populaţia lumii suferă de această afecţiune favorizată de stres, de sedentarism şi de alimentaţia dezechilibrată.

Afecţiune a tubului digestiv, sindromul de colon iritabil se poate manifesta, în unele cazuri, pe perioade lungi, iar alteori, doar episodic. Cu toate că nu este o problemă gravă de sănătate, creează dinconfort prin modificările de tranzit intestinal care îl însoţesc. În fiecare caz, simptomele sunt diferite, însă cel mai adesea se manifestă prin trecerea bruscă de la diaree la constipaţie. Aşadar, persoanele afectate pot avea cel puţin 3 scaune pe zi sau cel mult 3 scaune într-o săptămână. Aceste episoade de alternanţă, denumite şi colon spastic, sunt însoţite, adesea, şi de alte simptome:

  • senzaţia permanentă de balonare, chiar şi după defecaţie;
  • prezenţa mucusului în scaun;
  • ameliorarea durerilor abdominale după defecaţie;
  • senzaţia de defecaţie incompletă;
  • dureri de cap, greaţă, vomă;
  • oboseală, stări depresive;
  • dureri de spate;
  • urinare frecventă, senzaţia de golire incompletă a vezicii;
  • săcderea libidoului, dureri în timpul actului sexual.

Sindromul de colon iritabil se poate manifesta, uneori,  mai grav. Pe lângă simptomele enumerate, mai pot apărea şi scaune cu sânge, febră şi scăderea bruscă în greutate, caz în care trebuie anunţat de urgenţă medicul.

Cum ameliorezi simptomele

Cauza principală a apariţiei sindromului colonului iritabil fiind stresul, persoanei afectate i se recomandă relaxare, perioade de linişte şi mişcare în aer liber. De asemenea, şi alimentaţia joacă un rol esenţial în ameliorarea simtpomelor neplăcute. Trebuie evitate alimentele care balonează, în special varza, conopida, mazărea şi fasolea. Lactoza, adică zahărul din lapte, poate fi un factor declanşator al stărilor de rău, tocmai de aceea trebuie evitat acest produs. Grăsimile, în special cele de origine animală, pot provoca indigestie persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil. Produsele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, pot provoca diaree, de aceea trebuie consumate cu moderaţie, iar băuturile acidulate şi dulciurile procesate ar fi bine să fie excluse. Este recomandat un program de mese bine stabilit, cu ore fixe. Mâncarea trebuie mestecată bine pentru a se digera mai uşor. Celor cu episoade frecvente de diaree şi se recomandă brânzeturile, carnea (pui, vită, peşte), orezul, grişul, ouăle fierte tari, bananele şi merele coapte, iar în caz de constipaţie sunt indicate produsele bogate în fibre, precum cerealele integrale, tărâţele de grâu, legumele şi fructele proaspete.

Cu ce se poate confunda

Există şi alte boli care au simptome comune cu această boală, printre care bolile intestinale inflamatorii, colecistita şi  diverticulita. Diagonsticul de sindrom de colon iritabil se poate pune numai după 12 săptămâni, chiar şi neconsecutive, în care persistă simptomele acestei afecţiuni. Pentru diagnostic, poate fi nevoie de analize de sânge, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară şi colonoscopie.

Când este nevoie de medicamente

Deşi sindromul de colon de colon iritabil se poate ţine sub control prin modificarea stilului de viaţă, există şi situaţii când este nevoie de tratament medicamentos recomandat de medic. Acestea sunt adaptate simptomelor, mai exact pentru durerile abdominale, constipaţie, diaree şi balonare. De asemenea, se pot lua şi probiotice, pentru reechilibrarea florei intestinale.

Mai multe