Ce este implantul digital şi ce avantaje are

21 aprilie 2021   Sănătate

Implantologia este una dintre cele mai răspândite şi practicate tehnici dentare, iar de-a lungul anilor, aceasta a suferit îmbunătăţiri semnificative datorită utilizării tehnologiilor de vârf.

Implantologia digitală include 3 faze, una preventivă, faza reală a creării şi instalării protezei şi, în final, o fază post-operatorie a verificărilor procesului de vindecare.

De ce e special acest tip de implant? Atuurile unui implant construit digital sunt: predictibilitatea integrării osoase, reabilitare dentară într-o singură etapă chirurgicală a unor zone edentate întinse şi cu substrat osos deficitar. Implantul digital este indicat inclusiv în cazul pacienţilor în vârstă, care pot beneficia pe această cale de o lucrare protetica fixă, riscuri chirurgicale şi complicaţii ulterioare minime.

Cine poate alege implantul dentar?

Implantul dentar se adresează în special următoarelor cazuri:

• Pentru pacienţi cu atrofie osoasă severă consecutivă bolii parodontale, în cazul edentaţiilor vechi, neprotezate, extracţiilor traumatice, rezecţiilor osoase pentru tumori ale oaselor maxilare, chistectomiilor sau traumatismelor cu pierdere de substanţă osoasă şi dentară;

• Pacienţilor în vârstă, cu patologie asociată (diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli renale), cărora le este contraindicată o intervenţie chirurgicală de lungă durată sau pentru care integrarea unor eventuale materiale de adiţie (os autolog, bovin etc) poate să fie deficitară;

• Pacienţilor care îşi doresc o reabilitare rapidă, într-o singură etapă chirurgicală, a unor zone edentate întinse. Implantul dentar personalizat poate să fie astfel un tratament alternativ, care să substituie intervenţii chirurgicale de tipul: sinus lift, implanturi zigomatice, lateralizare de nerv alveolar inferior, blocuri osoase.

Cum se pregăteşte pacientul pentru o astfel de intervenţie?

Fie că ai nevoie de implanturi sau mini-implanturi, pentru a beneficia de dinţi noi este nevoie să treci printr-o perioadă premergătoare operaţiei, urmată de cea specifica timpului de vindecare. Practic, trebuie să parcurgi 5 etape: consultaţia, analizele, pregătirea de operaţie, operaţia propriu-zisă, recuperarea.

În cât timp poate fi montat un implant dentar?

„Intervenţia chirurgicală propriu-zisă de inserare a implantului digital se realizează cu anestezie locală, are o durată medie de aproximativ 60 de minute, şi presupune plasarea implantului subperiostal şi fixarea acestuia cu şuruburi tranversale, ce oferă o buna stabilitate, contribuind astfel la o integrare osoasă optimă.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Durata de inserare a implantului poate să crească sau să scadă în funcţie de:

  • Numărul şi tipul posibilelor operaţii conexe;
  • Timpul total al operaţiei, în cazul mai multor dinţi implantaţi, nu este proporţional cu numărul de implanturi. Aproape întotdeauna există şi alte operaţiuni conexe ce necesită, la rândul lor, timp.
  • Experienţa chirurgului implantolog. „Durata operaţiei este influenţată de modul în care se organizează chirurgul respectiv, de cât de bine stăpâneşte tehnicile specifice implantologiei şi, poate cel mai important, de experienţa acumulată de-a lungul carierei sale.”, adaugă dr. Nassar.

Concret, procesul tehnologic pentru implantul digital se desfăşoară astfel:

  • Se încarcă computerul tomograf într-un program specific de pe site-ul abdental.com;
  • Tehnicienii din Israel analizeaza ct-ul;
  • Se trimite un draft către medic pentru aprobare;
  • Dacă sunt modificări în draftul propus, acestea  se implementează;
  • Medicul primeşte varianta finală pe mail/program, sub formă de animaţie;
  • După acceptul final, medicul primeşte direct de la clinică implantul digital sterilizat, în ambalaj steril, împreună cu instrumentele pentru inserţia lui;
  • Dacă se doreşte, împreună cu implantul vin şi bonturile şi lucrarea provizorie.

 

Mai multe