Ce efect neaşteptat are consumul de ananas asupra colesterolului?
Ananasul poate fi consuma copt, la grătar, sau proaspăt tăiat, iar aroma sa dulce și ușor acrișoară este plăcută pentru majoritatea oamenilor.
Originar din America de Sud, acest fruct tropical s-a răspândit în întreaga lume, cele trei țări cu cea mai mare producție fiind Costa Rica, Indonezia și Filipine. Dacă ești ca majoritatea, probabil că te bucuri de ananas în salate, cocktail-uri sau deserturi.
De la stimularea imunității, datorită conținutului său de antioxidanți, la reducerea riscului de cancer și facilitarea digestiei, ananasul oferă multe beneficii neașteptate.
Se pare că există un nutrient în acest fruct care poate influența colesterolul sanguin: bromelaina.
O enzimă digestivă de proteine prezentă în fruct și tulpina de ananas, bromelaina poate ajuta la descompunerea plăcilor de colesterol din artere. Acest lucru înseamnă un flux sanguin sănătos și mai puțin risc de boli de inimă.
Conform unui studiu din 2021 publicat în jurnalul Nutrition & Metabolism, consumul zilnic de ananas a fost asociat cu protecția împotriva hipercolesterolemiei, niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate mică (LDL) sau colesterol rău în sânge. Studiul a mai constatat că consumul zilnic de ananas poate reduce luarea în greutate. Obezitatea poate fi, de asemenea, un factor de stres pentru inima ta.
În afara bromelinei, ananasul poate fi benefic pentru sănătatea inimii datorită conținutului său de fibră, potasiu și vitamina C. O cană de ananas, adică 165 de grame de fruct, conține 2.31 grame de fibră dietetică totală, 180 miligrame de potasiu și 78.9 miligrame de vitamina C.
Foto: Shutterstock
De la reducerea tensiunii arteriale și scăderea nivelurilor de colesterol rău la diminuarea inflamației, fibrele poate ajuta coprul. Ca bonus neașteptat, fibrele sunt excelente pentru digestia sănătoasă și pentru sănătatea generală a intestinului. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Antioxidanții precum vitamina C fac minuni pentru corpul tău. De la creșterea și repararea țesuturilor la sănătatea sistemului imunitar și prevenirea cancerului, artritei și bolilor de inimă, există multe motive să îți placă conținutul de vitamina C al ananasului.
Așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, chiar și cu fructe și legume, atunci când consumi prea mult ananas, s-ar putea să observi unele simptome îngrijorătoare. Un exces de vitamina C poate duce la un efect neașteptat asupra stomacului: greață, diaree sau arsuri la stomac, iar prea multă bromelaină poate duce la diaree, sângerări menstruale excesive sau erupție cutanată.
În plus, cei care iau medicamente anticoagulante ar trebui să fie atenți la bromelaină, deoarece această enzimă poate influența coagularea sângelui. Dacă alegi calea sucului de ananas, fii atent la nivelurile de potasiu, în special dacă ai probleme renale și nu poți elimina excesul de potasiu din sistemul tău.
Chiar dacă alergiile la ananas nu sunt comune, este posibil să fii alergic. Simptomele unei alergii la ananas includ urticarie, dureri de stomac, vărsături, diaree, umflarea feței, limbii, gâtului și buzelor, dificultăți de respirație, amețeli și chiar șoc anafilactic.
Ananasul este o gustare dulce care merge bine în deserturi și preparate sărate. Dar dacă îți monitorizezi nivelurile de colesterol, s-ar putea să fie mai bine vrei să te limitezi la rețete sănătoase pentru inimă, precum pui cu ananas la cuptor, un smoothie cu iaurt și ananas sau ovăz cu ananas.
Sursa: HealtDigest