Cât stai acasă când eşti RĂCIT sau ai GRIPĂ. Sfatul specialistului

5 februarie 2020   Sănătate

Când eşti bolnav, este important să te odihneşti mai mult ca de obicei, pentru a te pune pe picioare. Iar când eşti răcit sau ai gripă, izolarea la domiciliu este mai mult decât necesară, atât pentru însănătoşirea grabnică, dar şi pentru a preveni îmbolnăvirea colegilor.

Strănuturile, febra şi tusea sunt semnele care arată că este foarte posibil să fii contagios. Chiar dacă te simţi mai bine când ai o răceală sau o gripă, tot eşti susceptibil să trasmiţi virusul care le-a produs colegilor de serviciu.

Simptomele răcelii apar după cel mult 3 zile de la contractarea virusului, iar cele ale gripei după 1-4 zile. În vreme ce manifestările răcelii (strănut, tuse, durere de gât) se instalează treptat, cele ale gripei (febră, frisoane, slăbiciune, tuse uscată, dureri de gât, musculare şi oculare, stare generală alterată, lipsa poftei de mâncare) apar brusc.

Cum se transmit infecţiile respiratorii

Printre cele mai contagioase boli sunt infecţiile acute de căi respiratorii superioare. Sursa infecţiei o constituie persoana afectată, gradul de contagiozitate fiind mai mare în primele 3 zile de boală. Transmiterea infecţiei se face pe cale aeriană, direct (prin strănut sau tuse, prin picăturile de salivă ce conţin virusul) sau indirect (prin diverse obiecte contaminate – mânerul uşilor, întrerupătoare, prosoape). Şi inspirarea aerului care conţine particule din tusea sau strănutul persoanei bolnave poate duce îmbolnăvire. Primele afectate sunt căile respiratorii superioare, nasul şi gâtul, la nivelul cărora se instalează inflamaţia, cu simptome specifice: durere de gât, secreţii nazale.  

Ce este de făcut?

RĂCEALĂ. Dacă ai simptome minore şi nu ai temperatură, poţi merge la serviciu, dar este important să eviţi să transmiţi infecţia colegilor (de pildă, prin purtarea unei măşti). În cazul în care sunt prezente febra, ai durere de gât severă şi simţi o jenă la nivelul plămânilor când tuşeşti sau strănuţi, evită să mergi la serviciu şi consultă un medic, pentru că poate fi vorba de complicaţii precum pneumonia.

GRIPĂ. Simptomele gripei sunt mai severe şi este important ca persoana afectată să stea acasă în primele 3-5 zile şi să se trateze. Dacă persoana are riscuri de complicaţii (vârstnici, bolnavi cronic), este nevoie de consult medical; este posibil ca medicul să recomande tratament cu antivirale. În perioada de refacere, este nevoie de hidratare corespunzătoare pentru că febra intensifică deshidratarea. Pentru scăderea durerilor musculare şi a febrei, se poate lua paractamol asociat cu ibuprofen.

Măsuri necesare în caz de gripă

Dacă tu sau un membru al familie tale a făcut gripă, este nevoie de respectarea unor măsuri:

  • Bolnavul trebuie izolat intr-o cameră aerisită, cu temperatura medie de 25 °C.
  • Se folosesc batiste igienice pentru tuse sau strănut.
  • Contactul cu bolnavul se va face purtând o mască de faţă.
  • În general, trebuie evitată vizitarea persoanelor cu gripă.

Cum previi îmbolnăvirea celorlalţi

Pentru că este posibil să fii contagios când te întorci la serviciu, este important să protejezi anturajul de îmbolnăvire. Pentru acest lucru, respectă următoarele reguli:

  • Spală-ţi mâinile riguros cu apă şi săpun.
  • Când strănuţi sau tuşeşti, acoperă-ţi gura şi nasul cu un şerveţel, pe care îl arunci apoi.
  • Păstrează distanţa faţă de persoanele din jur, cel puţin 1 metru.
  • Când nu ai la dispoziţie batista, nu strănuta în mâini, ci ducându-ţi gura spre cot.
  • Poartă o mască respiratorie.
  • Acasă, este bine ca suprafeţele atinse frecvent să fie dezinfectate zilnic.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Nicoleta Cristache

medic specialist, medicină de familie, Clinica Sanador

Atât gripa, cât şi răceala sunt cauzate de virusuri respiratorii cu contagiozitate ridicată. În timp ce răcelile sunt cauzate de diverse virusuri ce afectează tractul respirator, gripa este cauzată de virusul gripal. Ambele afecţiuni se răspândesc prin tusea, strănutul unei persoane infectate (picăturile Flugge) şi prin atingerea unei persoane infectate. Răceala durează între 3 şi 5 zile, maximum 10 zile, însă gripa poate dura între 7 zile şi 15 zile, periodă în care pacienţii pot răspândi virusul. În cazul gripei, putem fi contagioşi cu 1-2 zile înainte de a prezenta simptomele şi până la 7 zile după ce ne îmbolnăvim, aşa că putem răspândi virusul gripal înainte de a şti că suntem infectaţi. În măsura în care o persoană suferă de gripă ori răceală, se recomandă evitarea pe cât se poate a contactulului cu alte persoane, pentru a reduce şansele de a-i îmbolnăvi pe ceilalţi.

Indicaţia de a sta acasă atunci când suferim de gripă ori răceală depinde de starea în care se află pacientul la momentul examinarii. Dacă acesta se confruntă cu simptome alarmante precum febră ridicată şi /sau stare generală alterată, medicul ar putea recomanda, pe lângă tratament, şi investigaţii specifice, repausul la domiciliu.

Mai multe