Care sunt cele 8 părți ale corpului pe care n-ar trebui să le atingem?

30 octombrie 2024   Sănătate

În ciuda tentației, anumite zone ale corpului nostru ar trebui să fie ferite de atingerea mâinilor, deoarece acestea sunt surse de germeni care, atunci când intră în contact cu zone sensibile, pot provoca probleme de sănătate, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur.

Un obicei care te poate îmbolnăvi și care îi poate îmbolnăvi și pe alții este rosul unghiilor. Foto: Shutterstock. 

Iată care sunt cele opt zone ale corpului pe care ar trebui să le evităm.

1. Fața

Privind în jurul nostru, putem observa adesea oameni care își sprijină fața în palme sau își ating bărbia. Totuși, dacă nu este vorba despre spălarea feței sau aplicarea unei creme hidratante, este bine să evităm acest obicei. Potrivit microbiologului Matthew Lee, „mâinile conțin uleiuri care pot înfunda porii și agrava acneea, iar germenii de pe degete pot înrăutăți această situație. În plus, dacă apar coșuri, nu le stoarceți, deoarece riscați infecții.”

2. Ochii

Ochii sunt extrem de sensibili, iar atingerea lor poate introduce bacterii și particule minuscule de murdărie care provoacă iritații și chiar zgârieturi ale corneei. Dacă este absolut necesar să atingi ochii, asigură-te că ai mâinile curate. Frecarea ochilor poate accentua apariția ridurilor și a cearcănelor. În caz de iritații, apelează la picături hidratante în loc să freci.

3. Urechile

Interiorul urechilor este delicat și foarte vulnerabil, de aceea este recomandat să eviți introducerea degetelor pentru a scoate ceara. Potrivit microbiologului Matthew Lee, „pielea care acoperă canalul urechii este foarte subțire și predispusă la microleziuni.” În loc de metode proprii, este indicat să apelezi la un medic ORL pentru îngrijire corespunzătoare.

4. Nasul

În interiorul nasului se află o serie de bacterii benefice care asigură sănătatea locală. Introducerea degetelor poate duce la infectarea cu bacterii străine. Totodată, bacteriile din nas pot fi transportate pe alte suprafețe, ceea ce devine problematic în timpul sezonului de răceli și gripe.

5. Gura

Gura este un mediu natural pentru aproximativ 72 de tulpini de bacterii, cele mai multe fiind inofensive sau chiar benefice. Totuși germenii din exterior perturbă acest echilibru și cresc riscul de îmbolnăvire. Dacă suntem deja bolnavi, atingerea gurii contribuie la răspândirea germenilor către alte persoane, fie prin contact direct, fie prin obiectele folosite împreună.

6. Zona anală

Atingerea regiunii anale fără măsuri de igienă este o metodă sigură de răspândire a bacteriilor, inclusiv a E. coli. Medicul Glenner Richardson, avertizează că „contactul cu regiunea anală poate facilita transferul unor bacterii din tractul gastrointestinal pe mâini, care, prin contact cu gura sau ochii, pot provoca infecții.”

7. Buricul

Buricul este considerat cea mai murdară zonă a corpului, conform Public Library of Science. Forma buricului permite acumularea de murdărie și bacterii, chiar și după duș. Dr. Richardson avertizează asupra riscurilor de infecție dacă ne atingem buricul cu mâinile murdare, deoarece bacteriile pot pătrunde și provoca infecții grave.

8. Unghiile

Sub unghii se ascunde o cantitate considerabilă de bacterii și murdărie care nu sunt eliminate complet nici prin spălarea mâinilor. De aceea, medicii și asistentele poartă mănuși. Cei care își „ronțăie” unghiile sau își scormonesc în jurul lor eliberează și transferă bacteriile pe alte suprafețe. Obiceiul este nesănătos atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

Este important să ne monitorizăm obiceiurile și să evităm să ne atingem fețele, ochii, gurile și alte părți sensibile, pentru a ne menține sănătatea și a proteja pe cei din jur.

Sursa: The Healthy

Mai multe