Care sunt cauzele durerii abdominale

15 iulie 2021   Sănătate

O durere de stomac poate fi difuză sau poate apărea doar într-o anumită zonă a acestuia. Când nu trece de la sine şi este însoţită de alte simptome, precum ameţelile, greaţa, febra, balonarea, este cazul să mergi la medic, pentru că poate semnala o problemă gravă.

Colica biliară

Este caracterizată printr-o durere în partea dreaptă a abdomenului, care poate să iradieze în umărul drept. Apare brusc şi este însoţită de ameţeală, transpiraţie şi de vărsături. Durerea debutează, în multe cazuri, în timpul nopţii, după o masă copioasă (prăjeli, ouă, vinete, mâncăruri grase).

Apendicita acută

O durere  în partea dreaptă, de jos, a abdomenului, care creşte treptat în intensitate şi care este însoţită de greaţă, vărsături şi diaree poate fi semnul unei apendicite acute. La unii bolnavi poate apărea şi constipaţia, în timp ce alţii pot resimţi durerea care „se lasă” şi pe piciorul drept. Afecţiunea apare mai ales la cei cu vârsta între 10 şi 20 de ani.

Ocluzia intestinală

Crampele severe şi abdomenul umflat sunt primul semn al unei ocluzii intestinale, adică un blocaj al intestinului subţire sau al colonului. Mai pot apărea balonare, ameţeli şi vărsături. Este foarte important ca bolnavul să se prezinte de urgenţă la medic, pentru că este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Pancreatita acută

Criza de pancreatită acută apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice în partea de sus a abdomenului, care pot să iradieze şi către spate. Afecţiunea se manifestă şi prin vărsături, greaţă, febră, puls ridicat şi balonare. Cel care stabileşte diganosticul este medicul gastroenterolog, în urma mai multor investigaţii: ecografie abdominală, analize de sânge. Netratată la timp şi corect, boala se poate croniciza.

Ulcerul gastric

Durerea dată de ulcerul gastric apare mai ales după mese şi poate reveni pe timpul nopţii, astfel că bolnavul este trezit din somn. Durerea este  însoţită de arsuri şi mai pot apărea vărsături, pieredere în greutate. Gastroenterita, o altă afecţiune a stomacului care are drept simptom durerea de burtă este gastroenterita (boală provocată de unele virusuri şi bacterii). Persoana are crampe abdominale, diaree, vomită şi nu are poftă de mâncare.

Afecţiuni ginecologice

Un abdomen dureros poate indica şi prezenţa unei afecţiuni ginecologice (endometrioza), a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine. De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problemă ginecologică sunt rar însoţite de vărsătui sau de ameţeli. Febra este cea care ia locul acestora.

Afecţiuni ale tractului urinar

Şi infecţiile urinare se pot manifesta prin dureri în partea de jos a abdomenului, însoţită de senzaţia de arsură la urinare, urină urât mirositoare, urinări dese, senzaţie de greaţă, transpiraţii şi frisoane.  

Mai multe