Boala Hashimoto: cauze, simptome, tratament

8 august 2019   Sănătate

Cand glanda tiroida nu functioneaza optim, riscul sa apara tiroidita autoimuna creste ingrijorator. Afectiunea, tot mai intalnita in randul femeilor, este cunoscuta si sub numele de boala Hashimoto.

Toti hormonii din organism sunt secretati de glandele endocrine, cele mai importante fiind tiroida si suprarenalele. Cand apar dereglari la acest nivel, sistemul endocrin are de suferit. Tiroidita autoimuna, mai precis tiroidita cronica autoimuna, cunoscuta ca boala Hashimoto, reprezinta una dintre cele mai des diagnosticate afectiuni endocrine. Statistic, boala afecteaza peste 10% din numarul femeilor aflate la varsta fertila. In alta ordine de idei, acest tip de dereglare endocrina imbolnaveste mai multe femei decat barbati, raportul ajungandu-se la aproximativ 9 femei cu tiroidita autoimuna la 1 barbat care sufera de aceasta neplacere.

De ce apare boala Hashimoto

Cand glanda tiroida este inflamata, cel mai probabil este vorba despre tiroidita; practic, glanda se inflameaza cand corpul produce anticorpi ce „percep“ glanda ca fiind inamic si o ataca. Nu se stie exact de ce sistemul imunitar reactioneaza impotriva glandei tiroide, dar se suspecteaza cauze genetice, virusuri ori o combinatie de factori.

Medicii au observat ca prezinta risc crescut sa dezvolte tiroidita autoimuna femeile, cei care au rude cu afectiuni autoimune ca lupus, diabet de tip 1 sau artrita reumatoida si cei expusi unui mediu cu radiatii.

Asa o poti recunoaste

La inceput, afectiunea este asimptomatica, insa, pe masura ce evolueaza, tiroidita poate fi insotita de simptome usor de detectat cum este formarea gusei. Gatul pare umflat si poate sa nu doara. Chiar daca tiroida isi poate reveni, adica gusa sa se retraga, asta nu inseamna ca este vindecata, ci ca boala continua sa faca ravagii in corp. O glanda tiroida care nu functioneaza optim duce la hipotiroidism, adica prezenta unei cantitati insuficiente de hormoni importanti pentru metabolism. Simptomele care anunta hipotiroidismul sunt, potrivit webmd.com: oboseala, sensibilitate la frig, umflare a fetei, probleme cu golirea intestinelor, opaloare, piele uscata si unghii casante, pierderea parului, crestere in greutate, dureri articulare, depresie, pierderi de memorie si sangerari menstruale abundente.

Tratamentul, de lunga durata

Cea mai uzuala schema de tratament in acest caz este bazata pe prescrierea de medicamente care contin o varianta sintetica a hormonului tiroxina. Medicul trebuie sa te tina sub supraveghere pentru a ajusta dozajul cand situatia impune acest lucru. De retinut este ca tratamentul cu astfel de medicamente este administrat tot restul vietii.

Topmodelul Gigi Hadid (foto), in varsta de 24 de ani, sufera de aceasta afectiune si urmeaza un tratament hormonal, care o ajuta sa tina in frau simptomele acestei boli autoimune.

Mai multe