Boala autoimună: cum apar şi care sunt aceste afecţiuni
În orice boală autoimună, sistemul imunitar al unei persoane atacă propriul organism, eliberând proteine numite autoanticorpi, care atacă celule sănătoase.
Unele boli autoimune, precum diabetul de tip 1, se concentrează doar asupra unui organ, în timp ce altele, precum lupusul eritematos, atacă întregul oragnism. Nu se cunoaşte cauza exactă pentru care sistemul imunitar începe să funcţioneze defectuos. Totuşi, se pare că femeile sunt mai predispuse la a face o boală autoimună decât bărbaţii. Anumite boli autoimune sunt mai răspândite în funcţie de grupurile etnice (de exemplu, lupusul afectează mai mult afro-americanii şi hispanicii decât caucazienii), iar altele tind să afecteze membrii aceleiaşi familii. Incidenţa acestor boli este în creştere, iar cercetările arată că unii factori de mediu, precum expunerea la chimicale sau solvenţi, ar putea fi implicaţi în apariţia lor.
Bolile autoimune au simptome asemănătoare, printre ele numărându-se oboseala, durerea musculară şi umflarea articulaţiilor, tulburările de concentrare şi ameţeala. Bolile autoimune nu se vindecă, dar pentru fiecare există metode de tratament care să ţină simptomele sub control. În plus, o alimentaţie echilibrată şi exerciţiul fizic ajută pacienţii să aibă o viaţă cât mai aproape de normal.
Diabetul de tip 1, o boală autoimună des întâlnită
Una dintre cele mai frecvente boli autoimune este diabetul de tip 1. Pancreasul produce insulină, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Glicemia mărită poate duce la deteriorări ale vaselor de sânge, ale nervilor, inimii, rinichilor şi ochilor.
Artrita reumatoidă, boală autoimună care afectează şi tinerii
În cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar atacă articulaţiile, cauzând durere, înroşire şi rigiditate. Spre deosebire de osteoartrită, care afectează în general persoanele vârstnice, artrita reumatoidă se poate dezvolta de la vârsta de 30 de ani sau chiar mai devreme.
Psoriazisul se dezvoltă în adolescenţă
O boală autoimună care se poate dezvolta la orice vârstă, psoriazisul apare de obicei între 15 şi 25 de ani. Celulele pielii cresc şi apoi sunt îndepărtate când nu mai e nevoie de ele, dar psoriazisul face ca aceste celule să se multiplice mai repede decât este normal. Excesul de celule conduce la apariţia unor leziuni roşii, care formează cruste albe la suprafaţa pielii. Aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă şi artrită psoriazică, manifestată prin rigidizarea şi umflarea articulaţiilor.
Majoritatea pacienţilor cu scleroză multiplă sunt femei
Scleroza multiplă distruge teaca de mielină care protejează celulele nervoase ale sistemului nervos central, încetinind viteza de transmitere a mesajelor între creier şi coloana vertebrală spre şi dinspre restul corpului. Această boală autoimună vine cu simptome precum slăbiciune musculară, probleme de echilibru şi tulburări de vedere.
Alte boli autoimune sunt lupusul eritematos, boala Addison, boala Graves, tiroida Hashimoto, boala celiacă.
Citeşte mai multe despre boala autoimună:
Bolile tiroidei: cum le recunoaştem
Boala Hashimoto se vindecă: cauze, simptome şi tratamentul corect