Atenţie la cheagurile de sânge. Ce poţi face pentru a le preveni

17 august 2020   Sănătate

Dacă observi că tălpile ţi s-au umflat, sunt calde la atingere şi te doare piciorul, mergi de urgenţă la medic, pentru a exclude un cheag de sânge. Acesta poate fi fatal dacă ajunge la organele vitale, cum sunt creierul şi plămânii.

„Tromboza sau coagularea sângelui este un mecanism natural de protecţie a organismului, care împiedică sângerarea excesivă când corpul este rănit. Cu toate acestea, coagularea sângelui devine o problemă când blochează fluxul sangvin”, explică dr. Cornelia Baciu, medic specialist chirurgie vasculară,, Clinica de Diagnostic Gral. În funcţie de locul în care cheagul de sânge este prezent în corp, tromboza este venoasă (la nivelul membrelor) sau coronariană (la nivelul arterelor inimii). Dacă vorbim despre venele membrelor, tromboza poate fi localizată la nivelul venelor superficiale sau profunde. Aceasta din urmă poate pune viaţa în pericol, în cazul în care cheagul de sânge migrează către plămâni. Situaţia duce la edem pulmonar şi chiar deces.

De ce apare

Coagularea anormală a sângelui în vene, cu formarea unui tromb (cheag), este influenţată de: * Leziuni: deteriorarea peretelui unui vas de sânge poate îngusta sau bloca fluxul sangvin, formându-se astfel un cheag de sânge; * Intervenţii chirurgicale majore: substanţele folosite în anesteziile generale pot dilata venele, ceea ce permite formarea trombilor. Şi repausul prelungit la pat, recomandat după multe proceduri medicale, creşte riscul de a dezvolta un cheag de sânge. * Imobilizările prelungite: în timpul călătoriilor cu maşina şi avionul nu mai este stimulată circulaţia sangvină de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, sângele stagnează în vene.

*Anumite medicamente;

* Sarcina: creşterea în greutate exercită o presiune foarte mare asupra venelor de la nivelul pelvisului şi picioarelor, fiind obstrucţionată astfel circulaţia sângelui.

* Administrarea pilulelor contraceptive: printre efectele secundare ale contraceptivelor orale se numără formarea cheagurilor de sânge, mai ales dacă sunt asociate cu fumatul.

* Fumatul: acest obicei duce în timp la coagularea şi la obstrucţionarea fluxului sangvin, ambele procese conducând la formarea cheagurilor de sânge în vene.

* Vârsta înaintată: cei de peste 60 de ani au un risc crescut de a dezvolta tromboză.

* Unele afecţiuni: printre acestea se numără tulburările ereditare de coagulare a sângelui, cancerul, insuficienţa cardiacă.

Cum o recunoşti

Potrivit statisticilor, în jur de 50% din persoanele cu tromboză se confruntă cu: durere în piept, amorţeală sau senzaţia de slăbiciune pe o parte a corpului, umflarea piciorului sau braţului afectat. În cazul trombozei venoase profunde, simptomatologia poate varia. De cele mai multe ori apar „durere spontană sau provocată prin palparea gambei, roşeaţă, febră, vene superficiale proeminente şi durere la dorsi-flexia pasivă a piciorului”, afirmă dr. Cornelia Baciu.

Atenţie! Dificultăţile de respiraţie, durerile toracice, leşinul şi tusea cu sânge reprezintă semne care necesită consultarea de urgenţă a medicului, căci pot indica un embolism pulmonar.

Măsuri terapeutice

Medicamentele de bază în tratamentul trombozei sunt anticoagulantele. Acestea subţiază sângele şi previn mărirea cheagului existent sau apariţia altora noi. Pe lângă medicamentaţie, este important ca pe timpul nopţii să dormi cu piciorul sau braţul afectat ridicat, astfel încât să asiguri o circulaţie mai bună a sângelui. În cazul trombozei venoase profunde, de ajutor sunt şi ciorapii compresivi, care trebuie purtaţi numai la indicaţiile medicului. „Este recomandată purtarea ciorapilor elastici cu compresie progresivă care vor reduce simptomatologia, vor preveni extinderea trombozei şi apariţia sindromului posttrombotic. Sunt de asemenea o formă simplă, sigură şi eficientă de prevenire a recurentelor. Aceştia sunt contraindicaţi dacă este asociată o arteriopatie periferică obstructivă moderată sau severă”, explică dr. Cornelia Baciu.

În cazul cheagurilor de sânge foarte mari care pot cauza probleme serioase, cum ar fi deteriorarea ţesuturilor, doctorul poate indica operaţia de îndepărtarea a cheagului (trombectomie). Intervenţia chirurgicală nu este lipsită de riscuri (infecţia, deteriorarea vaselor de sânge şi sângerarea excesivă), aşa că se recomandă numai în cazuri grave.

Aşa previi apariţia cheagurilor de sânge!

  • Renunţă la fumat;
  • Menţine-ţi tensiunea arterială sub control;
  • Scapă de kilogramele în plus dacă eşti supraponderal;
  • Când călătoreşti, plimbă-te pe culoarul autobuzului, trenului sau avionului. Când eşti cu maşina, fă pauze regulate, mergi câţiva paşi şi nu purta haine strâmte, pentru a nu limita fluxul sangvin.
  • Încearcă să faci zilnic plimbări pentru a îmbunătăţi fluxul de sânge de la nivelul picioarelor.

Sfatul specialistului

Dr. Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiologie, Hyperclinica MedLife Griviţa

Tromboza venoasă semnifică prezenţa unui cheag de sânge la nivelul venelor. Manifestările trombozei trebuie să fie cunoscute pacienţilor, pentru a şti când să se adreseze medicului. În cazul trombozei profunde, membrul afectat se măreşte în volum, devine dureros şi are o consistenţă mai fermă. Consultul medical trebuie făcut de urgenţă, pentru a se iniţia cât mai repede tratamentul, prevenind complicaţiile. În cazul trombozei superficiale, vena superficială este inflamată, devine mai vizibilă, foarte dureroasă, uneori cu zone de roşeaţă în jur. Şi în acest caz trebuie consultat medicul, tratamentul ameliorând simptomele. Tot în urma consultului se evaluează riscul migrării cheagului către circulaţia profundă.

Mai multe