VIDEO: Endoscopia «vede» ulcerul şi tumorile
Medicul gastroenterolog îţi poate recomanda endoscopia digestivă superioară atunci când alte metode (precum tranzitul baritat sau tomografia) nu au putut pune un diagnostic în cazul unor probleme apărute la stomac, esofag sau duoden (porţiune a intestinului subţire).
Prin această analiză se pot depista cel mai bine ulcerul gastric sau duodenal, inflamaţiile şi tumorile apărute la acest nivel.
Endoscopia este indicată şi dacă ai simptome precum vărsături persistente, mai ales dacă sunt cu sânge (hemoragii digestive) sau dacă ai dificultăţi la înghiţire (posibil semn al unei tumori esofagiene), senzaţia de arsură în capul pieptului (reflux gastro-esofagian).
De asemenea, prin endoscopie se poate diagnostica infecţia cu Helicobacter pylori, bacterie care poate produce gastrită sau cancer gastric şi se pot preleva probe pentru biopsie.
Endoscopia este şi o metodă de tratament, prin care se pot îndepărta polipi, se pot injecta varicele esofagiene sau opri hemoragia digestivă ori se pot extrage corpi stăini.
Se face pe stomacul gol
Cu 12 ore înainte de a face endoscopia, nu mânca şi nu bea, pentru o mai bună vizualizare a tubului digestiv şi pentru prevenirea unor complicaţii.
Informează medicul de ce boli suferi şi dacă urmezi tratamente (este foarte posibil să le întrerupi cu câteva zile înainte). Nu lua medicamente antiacide şi nici pansamente gastrice şi spune medicului dacă ai alergii. Endoscopia digestivă superioară se efectuează cu consimţământ informat.
Nu ezita să întrebi medicul despre orice nelămurire pe care o ai în legătură cu această procedură.
Durează cel mult o jumătate de oră
Endoscopia se face sub anestezie locală sau generală. Procedura se efectuează cu ajutorul endoscopului, instrument flexibil, subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video şi cu o sursă de lumină.
Tu vei sta aşezat pe pat, culcat pe partea stângă, iar în gură vei avea un dispozitiv din plastic prin care se introduce endoscopul.
Cu ajutorul camerei, imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag, stomac, duoden) sunt proiectate pe un monitor şi analizate de medic.
Întreaga procedură durează între 15 şi 30 de minute, iar după investigaţie este posibil să rămâi în unitatea medicală cel mult două ore, pentru a-ţi fi monitorizată starea de sănătate.
Se poate ca după endoscopie să ai balonări (din cauză că se introduce aer în zona explorată, pentru o mai bună vizualizare) sau usturimi în gât, senzaţii care vor dispărea în câteva ore.
Este posibil să producă sângerări
În general, endoscopia este o procedură sigură, iar riscul complicaţiilor este destul de mic.
Mai ales în cazul în care se efectuează manevre endoscopice terapeutice, este posibil să apară sângerări (mai ales dacă se fac rezecţii de polipi), infecţii, perforaţii, pneumonie de aspiraţie (apare când vărsătura este aspirată în plămâni) şi efecte secundare ale anesteziei (senzaţia de greaţă şi uscăciunea gurii).
În cazul celor cu probleme cardiace sau pulmonare, riscul de complicaţii poate fi redus prin administrarea de antibiotice.
Cât costă?
Endoscopia digestivă superioară se poate face la unele spitale de stat şi la clinici private.
Persoanele asigurate, internate (pe baza trimiterii de la medicul de familie şi a adeverinţei de salariat sau a talonului de pensie), pot face analiza gratuit.
Preţurile endoscopiei în scop diagnostic variază între 70 lei (la stat) şi 300 lei (la privat), costurile fiind mai mari pentru manevrele terapeutice.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Marilena Lucaci , medic primar gastroenterolog Gral Medical
Endoscopia este tehnica de vizualizare a esofagului, stomacului şi a primelor două porţiuni ale duodenului.
La nivelul esofagului, poate diagnostica: esofagite, stenoze esofagiene benigne sau maligne, ulceraţii esofagiene, diverticuli esofagieni, corpi străini, la nivelul stomacului: gastrite, ulcer gastric, tumori benigne sau maligne, varice gastrice, iar în zona duodenului: duodenite, ulcer duodenal, diverticuli, boala celiacă şi tumori.