VIDEO Ce măsuri se impun când ai prediabet
În jumătate din cazurile diagnosticate cu prediabet, se poate dezvolta diabet zaharat de tip 2, în următorii 5-10 ani. Schimbarea stilului de viaţă, adică mai multă mişcare şi un regim alimentar echilibrat, va reduce costurile pentru tratarea bolii sau a altor complicaţii. Din păcate, oricine poate fi afectat de prediabet sau chiar de diabet. Însă, din fericire există mai multe metode prin care poţi evita apariţia bolii.
Ce este prediabetul?
Vorbim despre prediabet atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât cel normal, dar mai mic pentru a putea fi pus diagnosticul de diabet zaharat.
Există 2 situaţii: - glicemia à jeun alterată (forma uşoară)
- toleranţa alterată la glucoză (formă gravă)
Potrivit site-ului www.drugs.com, totul începe în momentul în care corpul începe să dezvolte ceea ce se cheamă „rezistenţa la insulină“. Insulina este un hormon important secretat de pancreas care ajută la reglarea glucozei din sânge. Corpul tău îl produce ca să ajute celulele să folosească energia (glucoza) găsită în hrană. Dacă ai prediabet nu înseamnă în mod automat că o să faci diabet, dar rişti totuşi să faci boala. Prediabetul este un factor de risc şi pentru boli de inimă. Cei cu prediabet au tendinţe de îngrăşare, au tensiune ridicată şi un nivel crescut al colesterolului.
Care sunt factorii de risc?
Potrivit sursei citate, prediabetul este cunoscut ca o afecţiune care se dezvoltă în linişte, fără simptome evidente. Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face prediabet sunt: obezitatea, vârsta peste 45 de ani, istoric familial de diabet, niveluri scăzute de colesterol bun, nivelul ridicat al trigliceridelor, hipertensiune, istoric de diabet gestaţional. În cazul în care ai cel puţin unul din aceşti factori de risc, doctorul îţi poate recomanda un test al nivelului de zahăr din sânge. Un rezultat anormal ar putea fi semn al prediabetului.
Cum se diagnostichează?
Diagnosticul de prediabet se pune destul de uşor în urma unui test rapid de glucoză în sânge sau a unui test oral de toleranţă la glucoză. Acesta din urmă constă în ingerarea unei cantităţi mari de glucoză, iar după 30-60 de minute apare răspunsul insulinic. Dacă este eliberată insuficientă insulină, atunci glicemia va creşte semnificativ. Cel mai sigur este atunci când două teste de sânge, făcute pe stomacul gol, arată că nivelul de zahăr este între 100 şi 125 mg/dl. Dar, mai există posibilitatea şi a 2 teste aleatorii de zahăr din sânge care sunt mai mari sau egale cu 140, dar sub 200 mg/dl.
Citeşte şi:
Prea puţine persoane ştiu că au prediabet
Prediabetul poate fi asociat cu accidentul vascular cerebral
Cinci paşi să previi diabetul zaharat
Ce poţi face dacă ai prediabet
Cel mai important lucru este să ai grijă la greutatea corporală. Pentru femeile şi bărbaţii care iau în greutate la maturitate există riscuri mai mari să dezvolte prediabet sau diabet. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au demonstrat că o femeie care s-a îngrăşat cu 4-7 kilograme de la vârsta de 18 ani are risc dublu de a face diabet. Prediabetul sau diabetul pot fi prevenite şi dacă vei include sportul, mişcarea în aer liber sau câte o jumătate de oră de mers pe jos în rutina ta zilnică. Secretul unei diete sănătoase stă în consumul ponderat de grăsimi, dar bogat în fructe şi legume. Alimentele bogate în fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile sunt ideale pentru o dietă zilnică. Bea cu moderaţie sau renunţă la băuturi care conţin alcool sau zahăr. Renunţă şi la fumat, unul dintre principalii factori de risc pentru a face prediabet şi diabet.
Simptome alarmante
· Ai urinări dese, ţi-e foame şi sete mai tot timpul
· Ai pierdut în greutate fără nici un fel de explicaţie
· Faci deseori infecţii, în special infecţii fungice ale pielii şi/sau vaginului
· Ai ameţeli, stări de oboseală sau de confuzie în gândire
Valorile normale ale glicemiei
Tipul testului
Valori normale
Prediabet (toleranţa alterată la glucoză)
Diabet zaharat
Glicemia a jeun
70 - 100 mg/dl
100 - 125 mg/dl
126 mg/dl
Test de toleranta la glucoza oral
<140 mg/dl
140 - 199 mg/dl
200 mg/dl
Aproape 4% dintre români au prediabet, potrivit ultimei evidenţe din anul 2012 a Ministerului Sănătăţii. Dar se pare că numărul lor este în creştere, avâdn în vedere că sunt afectate şi persoane sub şi de 30 de ani.
Sfatul specialistului
Dr. Eduard Adamescu
medic primar diabet zaharat, nutruiţie şi boli metabolice, Cabinet de Diabet şi Obezitate, Moşilor, Bucureşti
Prediabetul cuprinde un grup de afectiuni premergatoare diabetului zaharat de tip 2, caracterizat prin valori ale glicemiei intre cele normale si cele carateristice diabetului manifest. Nu are simptome si nu poate fi diagnosticat decat prin determinarea unor analize specifice (glicemia, test de toleranta la glucoza, hemoglobina glicozilata). Este descoperit in general la analizele de rutina. Sunt predispusi cei obezi, sedentari, hipertensivi, dislipidemici, cu diabet zaharat de tip 2 in familie, etc. Netratat, de multe ori evolueaza catre diabet plin, manifest, cu riscuri majore pentru sanatate. De exemplu, o glicemie de 115mg/dl, aparent normala, ignorata de pacient si uneori chiar de medici, ascunde acest mare pericol pentru sanatate.
Atunci cand diagnosticam prediabetul, avem o mare sansa de a preveni evolutia lui prin modificarea rapida si consistenta a stilului de viata. Efortul fizic regulat (min 4 h pe saptamana) si o dieta echilibrata care sa favorizeze controlul greutatii (scadere 5-10%) pot conduce la scaderea riscului de diabet cu mai mult de 50%. Aceste indicatii pot fi personalizate in urma consultului unui specialist.