VIDEO: Audiograma îţi arată cât de bine auzi

13 mai 2014   Analize Medicale

Audiograma se realizează cu ajutorul unui aparat numit audiometru, care stabileşte dacă sunetele pe care o persoană le aude ajung la creier. În cadrul analizei, pacientul stă în poziţia şezând, într-o cameră izolată fonic.

„El trebuie să identifice sunetele pure de diferite frecvenţe, care sunt prezentate prin căşti ce stau peste urechi, cel mai adesea (mai rar, căştile se introduc direct în conductul auditiv extern). Frecvenţele testate sunt cele pe care urechea umană le percepe în mod curent (între 125 şi 8000 Hz)“, explică medicul primar ORL Mădălina Georgescu, de la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL Bucureşti.

Pacientului îi sunt prezentate sunete de diferite intensităţi, iar acesta trebuie să apese pe un buton în momentul în care aude sau are impresia că aude un sunet şi să ţină butonul apăsat pe toată durata sunetului. Diagnostichează surditatea În funcţie de graficul rezultatelor audiogramei, se stabileşte ce valoare are cea mai mică intensitate sonoră pe care pacientul o aude.

„Rezultatul audiogramei poate releva, pentru fiecare ureche în parte, auz normal sau hipoacuzie (scăderea acuităţii auditive). Uzual, gradul de hipoacuzie se exprimă în nivele de severitate, conform standardelor internaţionale – hipoacuzie uşoară, moderată, severă sau profundă, nu în procente de pierdere auditivă“, afirmă medicul Mădălina Georgescu.

Audiograma stabileşte dacă pacientul are nevoie sau nu de aparat auditiv, precum şi nivelul la care este nevoie să fie reglat acest dispozitiv.

Mai multe