Urografia intravenoasă examinează starea rinichilor
Cu ajutorul investigaţiei se examinează rinichii şi căile urinare şi este recomandată în cazul durerilor în partea laterală mijlocie a abdomenului, când este observată prezenţa sângelui în urină sau după traumatisme. Tumorile la rinichi sau pe căile urinare, calculii renali şi infecţiile urinare dese pot fi diagnosticate, de asemenea, cu ajutorul urografiei intravenoase. Evidenţiază malformaţiile
„Urografia intravenoasă este o investigaţie radiologică utilizată pentru explorarea tractului urinar, ce permite atât evaluarea funcţiei renale, cât şi morfologia aparatului urinar. Ea constă în injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast iodate, ce se elimină urinar şi executarea de radiografii la diferite intervale de timp, de obicei la 5, 15, 25 minute de la injectare“, explică dr. Dragoş Botezatu, medic specialist urolog la clinica Medlife Arad. Substanţa de contrast scoate în evidenţă rinichii şi căile urinare, care devin albe, în timp ce ţesuturile din jur rămân întunecate la culoare.
Necesită regim alimentar special
Riscul reacţiilor adverse datorate razelor X este foarte mic, deoarece dozele de radiaţii sunt scăzute. Rareori, pot apărea reacţii alergice în cazul celor care au alergie la iod sau alte tipuri de alergii. Erupţiile pe piele, umflarea gâtului şi a feţei, scăderea tensiunii arteriale sunt simptome ale alergiei la iod. Cu 8 ore înainte de investigaţie nu se mănâncă şi nu se bea, iar din regimul alimentar se elimină, în prealabil, mâncărurile care pot duce la acumularea de gaze în colon. Pentru o mai bune vizibilitate a zonei analizate, se poate administra un diuretic.
Deoarece poate deteriora temporar funcţia renală, examinarea este contraindicată persoanelor cu insuficienţă renală. „În cazul gravidelor, astfel de investigaţie este de evitat, folosindu-se doar în situaţii particulare, când avantajele depăşesc riscul iradierii fatului. Diabeticii sub tratament cu metformin trebuie să oprească medicaţia cu 48 de ore înainte“, recomandă doctorul Dragoş Botezatu. Preţul investigaţiei în clinicile private variază între 300 şi 350 de lei.