Tu ţi-ai făcut vreodată spirometrie?

30 noiembrie 2011   Analize Medicale

Numărul bolnavilor de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) este în creştere. Aproape 500 de români au fost diagnosticaţi cu această afecţiune în cadrul campaniei ”Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească”.

Cu ocazia acestei campaniii, derulate în luna noiembrie atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, peste 2.500 de persoane au beneficiat de spirometrii gratuite şi de consult medical din partea unui medic pneumolog. Au fost testatţi şi românii din mediul rural În Bucureşti, din 750 de persoane testate, 200 au aflat că suferă de BPOC. În Iaşi au fost testate 700 de persoane, 15% din acestea aflând că au plămânii afectaţi.

Numărul persoanelor care şi-au testat funcţia plămânilor în Cluj-Napoca a fost de 550. 15% din cei testaţi au fost depistaţi cu BPOC.

În mediul rural, aproximativ 500 de persoane au fost testate în satele din judeţele Timiş, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Dolj, Mureş şi Călăraşi.

Rezultatele studiului arată că 9 din 10 români consultaţi au beneficiat de o testare de spirometrie şi de un consult medical de specialitate.

Peste 1 milion de români sunt afectaţi de BPOC, conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, cei mai afectaţi de această boală.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică şi prin urmare incurabilă, diagnosticul precoce este vital.

Urmarea unui tratament continuu înainte de o pierdere importantă a funcţiei pulmonare poate încetini evoluţia bolii şi creşte calitatea vieţii pacienţilor.

Mai multe