Testează-ţi gratuit sănătatea plămânilor
Afecţiunea pulmonară, despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii trei ani diabetul zaharat, este diagnosticată la persoane tot mai tinere. Doar o mică parte dintre persoanele care suferă de BPOC ştiu că au această boală, de aceea ea ajunge să fie diagnosticată în multe dintre cazuri în stadii avansate.
Pentru ca cei interesaţi să-şi testeze sănătatea plămânilor, specialiştii de la Societatea Română de Pneumologie (SRP) lansează cea de-a V-a ediţie a campaniei ,,Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”, prin care românii pot face spirometrii gratuite. Campania de depistare a BPOC se va desfăşura în perioada 4-30 noiembrie 2013, în numeroase clinici şi spitale de stat din ţară.
Testările vor avea loc în 32 de oraşe din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti. Spirometriile se pot face simplu şi rapid, analiza fiind similară cu cea a depistării nivelului de alcool în aerul expirat, iar rezultatele se pot obţine pe loc.
Pentru a efectua testările gratuite este nevoie de o programare telefonică înainte, lista completă a medicilor şi clinicilor fiind publicată pe pagina online www.desprebpoc.ro
Poluarea casnică, una dintre posibilele cauze ale bolii
Deşi BPOC este asociată de cele mai multe ori cu fumatul, specialiştii spun că afecţiunea poate fi depistată şi la persoane care nu au acest obicei. În mod surprinzător, poluarea din gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni.
,,La nivel mondial, cel mai întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt şi pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, a explicat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP.
Bărbaţii, mai afectaţi de BPOC decât femeile
Aproape 10.000 de români suferă de BPOC, potrivit unui studiu reprezentativ pentru România, realizat în 2012. Rezultatele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât mulţi dintre bolnavi nu-şi dau seama de severitatea bolii lor, iar accesul la specialişti şi analize specifice este extrem de redus.
Dintre persoanele diagnosticate, bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt: tusea cronică, cantitatea mare de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor, dar şi senzaţia de lipsă bruscă de aer.
Ai nevoie de o spirometrie dacă:
- ai peste 40 de ani; - ai suferit sau suferi destul de des de infecţii respiratorii; - eşti fumător (fumezi multe ţigări sau pachete pe zi); - nu ai mai făcut până acum spirometrie; - oboseşti destul de repede deşi nu faci un efort prea mare; - ai momente când respiri cu dificultate; - răceşti des şi boala nu trece decât după un tratament cu antibiotic (de cel puţin 10 zile).