Testează-ţi gratuit nivelul colesterolului

20 septembrie 2013   Analize Medicale

Dacă analizele indică un nivel crescut al acestor grăsimi în sânge, se impune consultarea medicului specialist, mai ales că ultimele statistici leagă cei doi indicatori de afecţiunile cardivasculare: peste 30% dintre români au colesterolul ridicat, ceea ce se reflectă şi în numărul mare al bolilor de inimă de la noi din ţară.

Pe toată durata săptămânii viitoare oricine îşi poate verifica valoarea colesterolului şi a trigliceridelor la sediul clinicii private de pe strada Viitorului nr. 44, sector 2, Bucureşti, de luni până vineri, în intervalul orar 7-12 pentru recoltarea analizelor şi sâmbăta, între orele 8-14.

În plus, persoanele interesate pot participa la workshopurile de informare susţinute de medicii clinicii. Astfel, medicii cardiologi şi nutriţionişti vor susţine sâmbătă, 21 septembrie, la ora 13, un workshop despre rolul sportului în combaterea afecţiunilor cardiovasculare în rândul femeilor şi copiilor.

De asemenea, luni, 23 septembrie, aceştia se vor întâlni cu persoanele interesate de acest subiect în cadrul unui al doilea workshop, în care vor vorbi despre cum alimentaţia corectă şi sportul menţin o inimă sănătoasă.

Evenimentele vor avea loc la un club destinat activităţii fizice din locaţia Splaiul Unirii, nr. 168, iar accesul este liber în limita locurilor disponibile. Înscrierile la cele două evenimente se pot realiza la numărul de telefon 0729 168 168. Greutatea ridicată, asociată cu riscul de boli cardiovasculare

La nivel mondial, luna septembrie este cea în care întreaga comunitate medicală trage un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces în lume la momentul actual.

Conform ultimelor statistici, cele mai întâlnite afecţiuni cardiovasculare – atacul de cord, insuficienţa cardiacă congestivă, moartea subită cardiacă, angina pectorală şi ritmul cardiac anormal – apar mai des la cei care au în corp grăsimi peste limita normală, spre deosebire de cei care menţin un indice de masă corporală sănătos.

Colesterolul şi trigliceridele, semne ale bolii

Un prim pas în depistarea acestor afecţiuni este măsurarea nivelului trigliceridelor, dar şi al colesterolului din sânge. O persoană sănătoasă nu prezintă o concentraţie de trigliceride mai mare de 150 mg/dl, iar dacă se depăşeşte acest prag, se recomandă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, chiar schimbarea stilului de viaţă.

În cazul în care nivelul acestor lipide ajunge la 500 mg/dl sau chiar depăşeşte această valoare, este absolut necesar tratamentul medicamentos, deoarece blocarea circulaţiei sangvine ca urmare a depunerii de grăsime pe vasele de sânge este foarte probabilă.

Persoanele cu o cantitate excesivă de grăsime corporală au niveluri mai ridicate de trigliceride şi lipoproteine cu densitate mică, cunoscute sub numele de LDL sau ,,colesterol rău”, precum şi un nivel mai scăzut de „colesterol bun” în sânge.

Sedentarismul, una dintre cauzele afecţiunii

Valorile crescute ale colesterolului şi trigliceridelor pot fi cauzate de mai mulţi factori. Printre aceştia se numără cei ereditari, dieta bogată în grăsimi, obezitatea, sedentarismul, dar şi obiceiurile nocive precum fumatul, alcoolul etc.

Diferite afecţiuni, cum ar fi diabetul zaharat, hipotirodismul, bolile hepatice şi cele renale cronice pot creşte, de asemenea, nivelul de grăsimi din sânge, la fel ca şi anumite medicamente: diuretice, cele de reglare a tensiunii arteriale şi cele care conţin estrogen sau testosteron.

Mai multe