Testare modernă şi neinvazivă a ficatului

28 februarie 2017   Analize Medicale

Când evoluează spre ciroză, hepatitele determină scăderea elasticităţii tesutului hepatic, prin formare de benzi de fibroză. Până acum câţiva ani, starea ficatului se evalua cu ajutorul puncţiei (biopsiei), o metodă invazivă, dureroasă şi cu risc de complicaţii, cum ar fi hemoragia, peritonita. În prezent, informaţiile despre prezenţa şi stadiul fibrozei pot fi oferite prin elastografie hepatică, care se realizează cu ajutorul unui ecograf special, Fibroscan. Procedura durează între 5 şi 7 minute, iar rezultatul e obţinut pe loc.

Cum funcţionează

FibroScanul foloseşte ultrasunetele, exact ca un ecograf obişnuit, pentru a măsura elasticitatea ficatului şi pentru a aprecia existenţa şi mărimea fibrozei. Testul poate fi efectuat ori de câte ori este nevoie, în funcţie de durata tratamentului. Medicii recomandă această investigaţie în caz de hepatită virală, acută şi cronică, steatoză hepatică, hepatită toxică. FibroScanul oferă detalii importante despre starea ficatului după un transplant şi stadiul cirozei hepatice.

Diferenţe între fibroscan şi biopsie

În comparaţie cu biopsia hepatică, elastografia nu este o metodă invazivă şi asigură o imagine mai amplă din ficat. Biopsia, care examinează organul direct, constă în extragerea unei porţiuni mici de ficat. Medicul specialist gastroenterolog Alecse Valerian Diţoiu, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, spune că „biopsia este cea mai corectă metodă de examinare a ficatului, pentru că poate explora nu doar stadiul fibrozei, ci şi inflamaţia ori alte modificări ale ficatului, precum depuneri de fier, cupru, celule canceroase“.

Utilizând FibroScanul, medicul poate afla dacă este vorba despre o fibroză uşoară sau una severă. Acesta determină ţesutul cicatricial (fibrotic) dintr-un volum hepatic mai mare decât poate oferi puncţia, mai precis dintr-o zonă de 100 de ori mai mare decât în cazul puncţiei.

Contraindicaţii

Elastografia hepatică nu se poate face la cei cu obezitate abdominală, cu ascită (acumularea de lichid în abdomen) şi la cei cu spaţii intercostale foarte înguste.

Info

Preţul variază între 250 de lei şi 470 de lei.

Mai multe