Să-mi fac vaccinul antigripal?
De ce să te mai vaccinezi şi anul acesta dacă te-ai vaccinat şi anul trecut, te-ai putea întreba. Asta pentru că virusul gripal suferă modificări în fiecare an tocmai ca să păcălească „armele” noastre împotriva lui.
Pe de altă parte, chiar dacă te vei vaccina anul acesta, este posibil să te îmbolnăveşti, deoarece pe sezon circulă mai multe tipuri de virusuri gripale. Aşa că cei vaccinaţi, deşi se vor îmbolnăvi, vor face o formă mai uşoară.
„Vaccinul care va fi utilizat în acest sezon conţine, ca de obicei, două tulpini de virus gripal A şi una de tip B. Dacă între timp apare o tulpină cu mici modificări faţă de cea conţinută în ser, vaccinul ar putea totuşi să ofere protecţie.
Virusul nou nu se schimbă foarte mult şi este totuşi recunoscut de anticorpi”, spune Adriana Pistol, medic primar epidemiolog la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Imunitatea acordată de o doză de vaccin antigripal este de un an. După ce ai făcut injecţia, o perioada de două săptămâni eşti încă predispusă la boală, deoarece organismul tău are nevoie de timp pentru a produce anticorpii protectori. Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor persoanelor începând cu primul an de viaţă.
„Ea este indicată tuturor persoanelor care doresc să prevină îmbolnăvirea prin gripă, dar există grupe de populaţie care au un risc crescut de a face această boală”, spune Adriana Pistol.
Acestea sunt persoanele vârstnice de peste 65 ani, cu boli cronice (afecţiuni cronice pulmonare, cardio-vasculare, diabet), cu imunitate scăzută şi cele instituţionalizate (copii şi adulţi), precum şi personalul medical. „Vaccinarea antigripală se adresează şi femeilor gravide în ultimele 2 trimestre de sarcină”, completează specialistul. Grupele de risc pot să facă gratuit vaccinul antigripal la medicul de familie.
Singura contraindicaţie la vaccinare o reprezintă alergia la ou. De asemenea, unele vaccinuri au cantităţi mici de antibiotice, care pot să producă efecte adverse importante. De aceea, trebuie să te prezinţi dinainte la medicul de familie şi acesta îţi va spune dacă este bine să-ţi faci vaccinul.
Dacă ai o afecţiune care provoacă febră, trebuie să aştepţi să te însănătoşeşti. Pacienţilor cu imunodeficienţe şi copiilor sub 6 ani aflaţi la prima vaccinare, li se recomandă injectarea serului de două ori, la interval de 4 săptămâni.
Vaccinul antigripal se administrează de către medic, intramuscular sau subcutanat. El poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri, dar în locuri diferite. Cei care vor să-şi cumpere vaccinul antigripal îl pot găsi în farmacii la preţuri care nu trec de 100 de lei.
„Vaccinarea antigripală gratuită debutează la începutul lunii noiembrie şi poate fi efectuată până la sfârşitul lunii decembrie. În situaţiile în care nu s-a înregistrat o evoluţie epidemică până la acea dată, vaccinarea poate fi efectuată şi în cursul lunii ianuarie”, explică medicul.
Este bine să-ţi faci vaccinul antigripal la începutul toamnei, deoarece sezonul rece aduce schimbări meteorologice care influenţează organismul uman şi care pot duce, atunci când organismul este slăbit de carenţe în alimentaţie, de stres şi de boli asociate, la apariţia gripei.
Studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat că problemele cardiovasculare sunt mai frecvente în anotimpul rece, acestea fiind asociate cu apariţia gripei.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, au observat că persoanele care îşi fac vaccinul antigripal la începutul toamnei prezintă un risc cu 19% mai redus de a face un atac de cord, în comparaţie cu cele care nu fac imunizarea sezonieră.