Ochii îţi pot arăta dacă vei suferi de Alzheimer

11 septembrie 2017   Analize Medicale

Alzheimer este o afecţiune care distruge treptat memoria şi alte funcţii mentale importante. De asemenea, este cea frecventă formă de demenţă.

La pacienţii cu Alzheimer, celulele creierului se degradează şi mor, cauzând un declin la nivelul memoriei şi al funcţiilor mentale.

Vârsta înaintată este factorul de risc cel mai important. Nu se cunoaşte cu siguranţă cauza ce provoacă boala Alzeimer, dar ar putea fi mai multe cauze.

Câteva din deteriorările produse la nivelul anumitor zone ale creierului sunt legate de pierderea de mesageri chimici ai neuronilor (neurotransmitatori) în principal acetilcolina, ce permit neuronilor să funcţioneze normal.

Diagnosticarea bolii Alzheimer

Nu există o singură analiză care să ducă la diagnosticarea afecţiunii Alzheimer. Cu toate că demenţa este destul de uşor de diagnosticat, în cazul bolii Alzheimer medicul trebuie să facă o serie de teste care să îl ajute să pună diagnosticul corect.

Testele radiologice ajută medicul să depisteze anormalităţile care apar la nivelul creierului, fie ele legate de Alzheimer, fie că au altă cauză precum un atac cerebral ori o tumoare şi care pot cauza simptome precum tulburările de memorie şi confuzia, adesea asociate cu Alzheimerul.

Află AICI legătura între Alzheimer şi cancer!

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Los Angeles, în curând, boala Alzheimer va putea fi diagnosticată printr-o examinare minuţioasă a retinei.

Aceste teste sunt neinvazive şi permit observarea rezidurilor de plăci amiloide in ochi, unul dintre markerii maladiei Alzheimer.

Neurologii ştiu deja că plăcile amiloide reprezintă cheia diagnosticării Alzhemeimerului şi că există o legătură între cantitatea de plăci amiloide din ochi şi din creier deoarece retina este formată din acelaşi ţesut ca şi creierul. Acest nou diagnostic ar face posibilă combaterea bolii. Un alt avantaj este că imagistica oculară este foarte ieftină.

Cum se face testul?

Oamenii de ştiinţă injectează o substanţă fluorescentă în ochii pacienţilor. Această substanţă se leagă de plăcile de amiloid. Apoi, se face o retinografie, o fotografie a retinei, pentru a vedea dacă există plăci cu produsul fluorescent.

Boli înrudite cu Alzheimer

Demenţa este un termen folosit pentru a descrie un set de simptome care indică declinul mental. Alzheimer este cel mai comun tip de demenţă, însă există şi alte tipuri de demenţă: demenţa vasculară, demenţa mixtă, demenţa frontotemporară, demenţa cu corpi Lewy.

Mai multe