Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe

6 februarie 2017   Analize Medicale

O monitorizare completă a sănătăţii trebuie să includă şi măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor vaselor de sânge, iar valoarea ei normală este sub 120/80 mmHg.

Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, indicând presiunea când inima se relaxează.

Hipertensiunea, care este creşterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHG, este principalul factor de risc cardiovascular. Pentru că hipertensiunea nu dă simptome, este bine ca tensiunea să fie măsurată în cadrul evaluărilor medicale de rutină, valorile ridicate ale acesteia expunând la infarct şi la accident vascular cerebral.

Electrocardiograma detectează aritmiile

O analiză importantă pentru măsurarea activităţii electrice a inimii este electrocardiograma (EKG sau ECG). Este o investigaţie nedureroasă, care presupune plasarea unor electrozi pe braţele, picioarele şi pieptul pacientului. Pe o bandă de hârtie sau pe monitorul medicului apar o serie de linii.

EKG-ul oferă informaţii referitoare la modul în care inima se contractă, la bătăile şi ritmul acesteia. Cu ajutorul electrocardiogramei sunt depistate aritmiile (tulburări de ritm cardiac), fluxul sangvin insuficient la nivelul inimii, leziuni sai inflamaţii la nivelul inimii şi dezechilibrele electrolitice.

DE REŢINUT!

Dacă eşti fumător, este recomandat să faci spirometrie şi radiografie pulmonară, conform indicaţiilor medicilor.

Clasificare

Tensiune sistolică (mmHg)

Tensiune diastolică

(mmHg)

Optimă

<120

<80

Normală

120-129 şi/sau

80-84

Înalt-normală

130-139 şi/sau

85-89

Hipertensiune grad 1 (uşoară)

140-159 şi/sau

90-99

Hipertensiune grad 2 (moderată)

160-179 şi/sau

100-109

Hipertensiune grad 3 (severă)

≥180

≥110

Mai multe