Investigaţia esenţială în diabet

20 august 2016   Analize Medicale

Această analiză medicală reflectă media tuturor glicemiilor în ultimele 3 luni, 50% din valoarea testului fiind influenţată de glicemiile din ultima lună. Persoanele care suferă de diabet trebuie să îşi facă analiza HbA1c în mod regulat pentru a ţine sub control nivelul glicemiei.

Factori care influenţează testul

Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate, în cazul celor care nu suferă de diabet, sunt între 4% şi 5,6%. Ce depăşeşte această valoare indică o creştere a riscului de diabet, iar valorile de peste 6,5% semnalează deja existenţa acestei boli.

E bine de ştiut că valorile pot creşte în cazul unei cantităţi insuficiente de fier în organism, al policitemiei vera (o boală rară a globulelor sangvine din măduva oasoasă), al sindromului ovarelor polichistice ori dacă pacientul ia anumite medicamente, cum ar fi aspirina.

La fel de bine, şi scăderea indicelui glicemic poate fi influenţată de anumiţi factori: sarcina, pierderi cronice de sânge, distrugerea celulelor roşii ale sângelui ori anumite medicamente.

Se face şi după ce ai mâncat

În comparaţie cu testul standard al glicemiei, în cazul testului hemoglobinei glicozilate nu este nevoie de repaus alimentar. Ba mai mult, se recomandă efectuarea analizei după ce am mâncat, pentru că rezultatul va fi corect, indicând astfel valorile reale. De asemenea, acest test este independent de fluctuaţii tranzitorii ale nivelului glicemiei.

Când se recomandă pentru diabetici

În funcţie de tipul de diabet şi de stabilitatea nivelului glicemic, pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi tratament convenţional trebuie să repete analiza o dată la 3 luni, cei cu tratament intensiv la fiecare 1-2 luni, iar bolnavii cu diabet zaharat tip 2, o dată la 6 luni. Cei care suferă de diabet în formă incipientă ar trebui să facă acest test de 2 ori pe an.

Info

Preţul pentru efectuarea testului de hemoglobină glicozilată variază între 38 şi 45 de lei.

Mai multe