Diferenţa dintre CT şi RMN ţine de tehnologia folosită
CT-ul şi RMN-ul sunt două analize medicale neinvazive, nedureroase, care pot oferi informaţii amănunţite despre diferite părţi ale corpului. Ambele proceduri au riscuri relativ mici şi fiecare dintre ele este mai potrivită în funcţie de anumite circumstanţe. Se pot efectua doar cu trimitere de la medicul specialist, atât în clinicile de stat, cât şi în cele private. De obicei, timpul de aşteptare la stat este de câteva luni, iar la privat, de câteva zile sau o săptămână.
Diferenţa dintre CT şi RMN: razele şi câmpul magnetic
Cea mai mare diferenţă dintre cele două metode de diagnosticare este aceea că CT-ul foloseşte la scanare o doză mică de raze X, în timp ce RMN-ul utilizează un câmp magnetic şi unde de radiofrecvenţă. Alte diferenţe ţin de situaţia în care se recomandă efectuarea lor, de beneficiile şi de riscurile cu care vin.
Tomografia computerizată este mai rapidă, mai ieftină şi se foloseşte în general după un accident vascular cerebral sau în caz de traumatisme. CT-ul se recomandă şi pentru a vizualiza fracturi osoase şi tumori, pentru monitorizarea cancerului şi descoperirea hemoragiilor interne.
Rezonanţa magnetică nucleară este superioară CT-ului în ceea ce priveşte calitatea detaliilor şi se foloseşte pentru a analiza ţesuturile moi, coloana vertebrală, organele absominale şi genitale. Se recomandă pentru a diagnostica afecţiuni ale creierului, articulaţiilor, încheieturilor, sânilor, inimii şi vaselor de sânge.
Riscurile tomografiei computerizate sunt minime, cantitatea de radiaţii utilizată de aparat fiind foarte mică. În plus, substanţa de contrast folosită pentru procedură ar putea provoca reacţii alergice. În ceea ce priveşte RMN-ul, zgomotele pe care le face aparatul ar putea crea probleme temporare cu auzul, iar faptul că pacientul este închis în interiorul aparatului ar putea fi neplăcut pentru persoanele claustrofobe.
Ce e bine să ştii înainte de a efectua aceste proceduri
Înainte de a se efectua un CT, se va evita consumul alimentar şi al lichidelor cu 4 ore înainte de procedură. De asemenea, se informează medicul dacă suferi de diabet sau boli renale, dacă ai astm sau alergii, dacă eşti însărcinată sau alăptezi. CT-ul durează între 30 şi 60 de minute.
Înainte de RMN, informează medicul dacă ai stimulator cardiac, catetere cu componente metalice sau alte implanturi metalice, dacă suferi de insuficienţă renală, claustrofobie sau dacă există o sarcină sau posibilitatea unei sarcini. Un RMN durează între 15 şi 60 de minute în funcţia de regiunea examinată, timp în care pacientul trebuie să stea nemişcat şi cât mai relaxat. Copiii şi persoanele agitate sunt de obicei sedate înainte de procedură.