Dializa este gratuită la stat şi la privat

25 aprilie 2012   Analize Medicale

Există două feluri de dializă: hemodializă (sângele e filtrat în afara corpului, printr-un aparat) şi dializa peritoneală (se realizează în interiorul corpului, cu ajutorul unei soluţii de dializă şi poate fi efectuată acasă).

Indiferent de procedură, bolnavul dializat beneficiază de gratuitate în centrele de stat sau private din ţară, dar şi din străinătate, pentru că tratamentul pentru dializă este decontat în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Un pacient care face dializă poate să-şi aleagă unitatea unde va face tratamentul şi, dacă este necesar, poate solicita un program de dializă adecvat activităţii sale.

La nevoie, bolnavul poate avea acces la servicii­le de ambulanţă pentru transportul de la domiciliu spre unităţile de tratament substitutiv renal şi înapoi la domiciliu sau serviciu.

Primeşti un aparat dacă faci dializă acasă

În cazul în care faci dializă peritoneală, ai dreptul să primeşti în custodie un monitor pentru tratamentul la domiciliu şi să fii informat despre procedura de folosire şi regimul alimentar potrivit.

Un dializat are dreptul să-şi aleagă medicul cu care urmează tratamentul şi chiar să aleagă furnizorul de servicii medicale.

Poţi face tratamentul şi în vacanţă

Chiar dacă eşti dializat, asta nu înseamnă că nu poţi pleca pentru câteva zile în vacanţă, în ţară sau în afară.

Trebuie să te hotărăşti cu privire la destinaţie şi să-i comunici medicului tău nefrolog intenţia ta, cu cel puţin o lună înainte de plecare.

Acesta va lua legătura cu centrul de dializă din localitatea unde urmează să mergi şi va pune la punct toate detaliile programului de dializă.

În străinătate, unele state acceptă ca plata să se facă cu Cardul european de asigurări de sănătate, decontat de CNAS, dar există şi ţări unde se plătesc integral şedinţele de dializă.

INFO: Drepturile dializaţilor sunt pe site-ul www.ms.ro.

Mai multe