De la ce apare anemia şi cum se manifestă
De la ce apare anemia? „Anemia este o consecinţă a unei boli, nu o boală în sine. Pacientul începe să se simtă mai obosit, mai slăbit, devine mai palid, oboseşte şi când urcă 3-4 trepte. În momentul acela se va prezenta la medicul de familie unde va face o hemogramă care va releva un anumit grad de anemie. Cauzele sunt multiple, de la unele uşor de descoperit cum ar fi deficitul de fier şi atunci mergem către cauze ginecologice sau gastro enterologice până la anemia din leucemie sau neoplazie.
Din punct de vedere al deficitului de fier, dacă avem de-a face cu o pacientă ne gândim că deficitul de fier este aociat menstrelor abundente, diverse pierderi din patologiile ginecologice, dacă este bărbat ne gândim la o cauză gastro enterologică şi atunci îl îndrumăm către un specialist” a explicat medicul hematolog Mihaela Andreescu, la Antena 1.
De la ce apare anemia? Alimentele care combat anemia
Este bine să consumi alimente bogate în vitamina C, împreună cu cele care conţin fier pentru a îmbunătăţi absorbţia. Supa de urzici şi frunzele de păpădie adăugate la salate reprezintă o modalitate foarte eficientă de a obţine mai mult fier.
Ambele plante pot fi folosite pentru ceai, adăugând o linguriţă de frunze tăiate, la o cană de apă fierbinte.
De asemenea, mănâncă carne pentru vitamina B12, legume, melasă, fructe uscate, sos de tomate, extracte de drojdie şi drojdie de bere pentru fier şi acid folic. Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului.
Pentru vegetarieni, un fel de mâncare vegetală cu un adaos de curry, este o sursă excelentă de fier care se absoarbe extreme de bine.
De la ce apare anemia? Suplimente pentru recuperare
În cazurile grave de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele vor avea un rol esenţial în recuperarea organismului.
Mănâncă mai des pătrunjel, deoarece este bogat în fier. Ierburile amare, cum ar fi genţiana, îmbunătăţesc digestia şi absorbţia mineralelor.