De ce este nevoie de analizele de urină
Culoarea, mirosul, transparenţa, ph-ul, sedimentul urinar şi densitatea sunt doar câteva dintre indiciile de care se ţine cont atunci când se testează sumarul de urină. Fiecare dintre aceste componente, dar şi cantitatea substanţelor din urină poate oferi informaţii în legătură cu riscul sau prezenţa unei afecţiuni.
De exemplu, cantitatea prea mică de proteine din urină semnalează riscul de hipertensiune arterială, în timp ce una prea mare indică prezenţa unei boli de rinichi (calculi renali, nefroză, cistită, tuberculoză renală).
În funcţie de rezultatele sumarului de urină, medicul poate depista riscul de diabet zaharat, infecţii din organism (în special cele ale tractului urinar), afecţiuni hepatice (cele însoţite de icter), ale rinichilor şi nu numai.
„Asemenea analizelor de sânge, sumarul de urină este unul dintre testele care este bine să se facă anual pentru diagnosticare multor boli. Examinarea urinei este indicată atunci când există suspiciune de boală sau în cazul unei afecţiuni care evoluează“, ne-a spus medicul de familie Călin Ciubotaru.
Cum te pregăteşti: recoltarea pentru testare se face din prima urină de dimineaţă. Atunci ea este mai concentrată şi nu este influenţaţă de alimentele consumate sau de activitatea fizică depusă.
Rezultate: în cele mai multe din cazuri, rezultatele sumarului de urină de pot obţine în aceeaşi zi sau la cel mult 48 de ore.
INFO: Preţul testării sumarului de urină variază între 12 şi 20 de lei.
Sfatul Click! Sănătate: Examinarea sumarului de urină se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie (face parte din testările decontate de Casa de Asigurări de Sănătate).