De ce este necesar examenul coproparazitologic

24 mai 2018   Analize Medicale

Testul este efectuat pentru diagnosticarea parazitozelor intestinale, dar şi pentru a monitoriza eficienţa tratamentului antiparazitar (la 1-2 săptămâni după finalizarea tratamentului, în cazul infestării cu viermi paraziţi şi la 3-4 săptămâni, în cazul infestării cu protozoare, ca Giardia sau Trichomonas). Această examinare poate fi asociată cu coprocultura, o analiză detectează prezenţa bacteriilor patogene în scaun. De ce se prescrie Examinarea constă în căutarea directă a parazitului prin analiza microscopică a materiilor fecale (după tratamente specifice efectuate pe specimen). Analiza aste prescrisă în cazul simptomelor care pot provoca parazitoză intestinală (diaree persistentă, dureri abdominale, prurit anal, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, greaţă, diferite tulburări digestive, febră), în cazul unei excursii recente într-o ţară în care condiţiile de igienă sunt precare. Cum se efectuează Probele se colectează într-un vas steril, de obicei acasă, şi aduse imediat la laborator. De regulă, este suficient să se colecteze doar o probă de scaun (20 până la 40 g, cu ajutorul unei spatule). În alte cazuri, poate fi necesară repetarea examinării. În general, se recomandă efectuarea a 3 teste de scaun, luate la câteva zile, pentru a facilita diagnosticul.

Înaintea recoltării probei pentru examenul coproparazitologic, se recomandă ca pacientul să evite, timp de 3 zile, medicamentele care conţin cărbune vegetal, bismut, săruri de magneziu, caolin sau benzonaftol, la fel şi produsele opace utilizate în radiologie. Nici supozitoarele şi uleiurile laxative (cum este uleiul de parafină) nu sunt recomandate. Unii medici te pot sfătui şi să ţii o anumită dietă, timp de 3 zile înainte de colectarea scaunului.

Examinarea parazitologică poate dezvălui prezenţa mai multor paraziţi, sub diferite forme: ouă, larve, chisturi, spori, viermi, inele. Cu ochiul liber pot fi detectaţi deja anumiţi paraziţi, cum sunt viermii. Examinarea microscopică va dezvălui ouă şi larve de helmint, amoeba şi altele. În funcţie de rezultat, medicul va prescrie tratamentul adecvat.

Cauzele apariţiei paraziţilor în tractul intestinal sunt, de obicei, consumul de apă sau de alimente contaminate şi lipsa de igienă (mâinile murdare duse în gură). Riscul de parazitoză este mai mare la pacienţii cu o imunitate foarte scăzută.

Mai multe