De ce e necesar testul de rezistenţă la efort

30 iulie 2014   Analize Medicale

Testul de toleranţă la efort este necesar pentru a vedea ce cantitate de sânge ajunge la inimă în timpul unui efort fizic. Astfel, se pot diagnostica diferite boli cardiovasculare, dar este la fel de util şi în monitorizarea şi analizarea sistemului cardiac al persoanelor care au suferit un infarct.

Testul este necesar şi pentru a evalua necesitatea efectuării unei angioplastii sau a unui bypass coronarian (îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul inimii), precum şi monitorizarea eficacităţii acestor intervenţii.

Electrocardiograma (EKG) poate identifica schimbările anormale de puls sau variaţiile tensiunii, precum şi astmul. În ce constă Testul constă în efectuarea unor exerciţii fizice de intensitate diferită. Înainte de test se realizează o electrocardiogramă pentru a vedea cum funcţionează inima în perioadele de repaos, şi se măsoară ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Se ataşează pe corpul pacientului între 6 şi 12 electrozi ce sunt conectaţi la un EKG, pentru ca acesta să evidenţieze eventualele modificări ce ar putea sugera o afecţiune coronariană.

Pacientul va trebui fie să meargă pe o bandă de alergat, fie pe o bicicletă, intensitatea exerciţiilor crescând pe parcursul testului. Astfel, pe măsură ce corpul are nevoie de mai mult oxigen pentru a face faţă efortului fizic, iar inima va bate mai repede, afecţiunile cardiovasculare vor fi mai evidente, şi implicit, mai uşor de diagnosticat.

Te-ar mai putea interesa:

- Testul de sânge care prezice atacul de cord

- Cum <<citeşti>> testul Babeş-Papanicolau

Testul este oprit în momentul în care pacientul resimte dureri în piept, ameţeli, dificultăţi de respiraţie sau pe EKG apar semne ale unei boli de inimă. La sfârşitul testului se vor compara rezultatele de dinainte şi de după efortul fizic.

Este contraindicat hipertensivilor

„Nu toate persoanele pot efectua acest test. Întrucât testul de efort creşte frecvenţa cardiacă, efectuarea lui este interzisă persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă gravă, celor care au pericardită acută sau celor care au tensiunea mai mare de 230/120 mmHg.

Şi bolnavilor de cancer, celor care au diabet zaharat dezechilibrat sau boli articulare severe le este contraindicat acest test”, susţine medicul primar cardiolog Florin Mitu.

Info plus: Procedura durează între 10 şi 15 minute, intensitatea exerciţiilor crescând la fiecare 2-3 minute.

Mai multe